Assalamualaikum.. Selamat Datang Ke BUKAN CERITA LAGENDA. Silalah buat macam rumah sendiri ea..

Wednesday, September 9, 2009

bile kerang suda merepek...

Alhamdulillah.. selesai jgk presentation td.. wlupun kena hentam tp sedikit pujian tu pun dah cukup untuk melegakan hati... salah sendiri jgk sbb x prepare awl2.. bile kena hentam mau cakap padan muka kt diri sndri tu macam kejam jer..

sebenarnye bukan nak cerita pasal presentation td.. yang tu cuma mukaddimah je.. tah macam mane dalam bas mase nak pegi presentation tadi saye tiba2 je teringat zaman sekolah and zaman kanak.. sampai tergelak2 sorang2 dalam bas tadi.. yang budak duk kat sebelah tu pun dah pelik tp die pura2 mcm x nampak ape2.. hihihi.. bagus dik.. nanti akak belanje choki2 ek...

hmm.. zaman kanak2 memang best.. sape yang cakap x best? cube gtau sket.. xkan ade yang ckp x best.. kalau bole memang nk balik zaman kanak2.. x payah fikir psl assignment, pasal nk simpan duit utk belanje, fikir psl nk beli itu beli ini.. kalau nak benda mintak je kat mak... gerenti dapat.. sekarang ni nak beli pape kena kira2 duit.. kadang2 nk beli colgate pun kena pikir 3-4 kali sebab x cukup bajet.. hmm betapa beruntungnye zaman kanak2 dulu..

bile masuk tadika.. pegi tadika pun cume main2.. tp mujur saye tadika agama jadi ade jgk la belaja solat, ambik wuduk.. tapi yang paling best belaja nasyid.. saye boleh igt sikit2 lagu cara ambik wuduk dgn lagu haiwan2 tu sambil buat gaya haiwan.. lepas belaja boleh main pondok2.. ditambah pulak kwsn tadika tu penuh dgn tanah merah.. bile balik umah, baju yang kaler ijau dah jadi merah.. hahaha.. pelik tapi benar..

masuk pulak sekolah rendah kanak2.. hihihi.. banyak kenangan manis jgk.. tapi sebab saye ni budak baik jd x banyak buat masalah kt sekolah.. tapi saye ade kawan baik.. bile x siap keje sekolah die mesti datang umah saye dan kami buat keje same2.. n port yang paling kami suke adalah kt tepi longkang umah saye.. mmg masyukk la study ctu.. kalau x, xde la saye lulus sekolah rendah dgn jayanya.. wakaka.. tapi perkara sedih yg jadi bile 3 orang kawan baik saye pindah sekolah.. n yang dua orang tu saye dh x pernah jumpe sampai sekarang.. :(

then kt sekolah menengah remaja pulak.. hmm mase form1, saye masuk asrama.. 1st time berpisah dgn family.. biase la baru msk asrama mesti la asyk menangis je.. klu yg biase duk hostel mesti pnh dgr lagu dam2 tara ri dam2.. ala yang sorang buat gaya lepas tu kite ikut berturutan.. haaa yang tu la yang saye salalu main dulu mase kt hostel.. paling x boleh lupe bile senior suruh saye tiup lampu dgn mulut bagi padam.. kalau fikir mmg sgt2 x logik.. tah dr mane la diorg blaja agknye boleh tutup lampu dgn mulut..buat susah2 je.. pegi tutup die punye suis kan senang.. penah jugak la kena menyanyi lagu negaraku kat luar dorm tengah malam2 bute..nasib baik x kena kejar dgn warden.. kalau x free2 je dapat anugerah khas dr warden.. mase form2 lak saye tukar ke sekolah biase sebab x tahan dibuli.. hihihi alasan je tu.. masuk sekolah harian memang best.. tapi yang x best tu kena tahan telinga la.. mase dlu saye ni memang comel, montel n da bomb la katekan.. so kena ejek badan mcm gajah tu dh biase.. tapi paling x boleh terima bile ade sorang makhluk tuhan ni pegi peluk tiang time saye tgh jalan sambil jerit bumi bergegar!!.. time tu sabar je la.. tapi saye dah x ambik hati pun sekarang ni.. dulu je marah sikit.. bile fikir2 blk rase lawak je.. PMR zaman yang plg best.. bile habis PMR enjoy sgt2.. hari2 datang sekolah asyik main je.. siap jadi pembantu cikgu angkat barang lagi sebab dah bosan sangat x belaja…

pastu msk plak zaman dh besar sket.. msk mrsm.. maybe student 4d/04 ingat lagi kelas cikgu fatini yang scary giler..bile kelas die je memasing kecut perut.. kalau boleh xnak lansung lambat msk kelas die.. kalau x memang teruk la kena denda.. bile nak masuk kelas die kitorang wajib hafal formula kimia..sebelum masuk kelas die kitorang kena beratur ramai2 sambil jawab soalan die.. saye ni dah la lembap sikit bab kimia ni.. so memang selalu la saye kena duk luar kelas sebab x dapat hafal formula kimia.. best jgk sekali sekala belajar sambil bersila kt luar pintu.. kadang2 ada jgk la yang kena jln itik.. bkn kitorg je kena.. kadang2 saye jadi tukang gelak tengok akak2 ngn abg2 form 5 kena denda.. kalau x dapat jawab soalan plak kena rotan kt tangan.. kadang2 rase nak sorok je rotan cikgu tu.. memang menarik la kelas kimia kitorang… kalau budak sekarang ni kena sentuh sikit pun dah nak saman cikgu..rasenye amy mesti igt lagi kan.. and mase tu saye pun ade buat aksi cite sedih melalak2 nak kuar.. huh mengada2 kan? hehehe..

Masuk plak kt transkrian.. dapat kelas yang sume girl.. keje saye memang bgaduh je la.. yela dh semua perempuan.. kalau ade lelaki tu boleh la control ayu sket.. kalau x jatuh la saham..heheheh… mase kt cni saye jadi sgt keras hati, n ramai yg cakap takut nak tegur.. tapi dalam jahat2 saye tu saye ni sebenarnye informer cikgu.. kalau ikut kate gangster kelas tu.. tali barut la.. rasenye sampai sekarang diorang x tau yang saye ni la pemberi maklumat kat cikgu bile berlaku sebarang kegiatan haram kat kelas @ hostel.. alamak! Kalau diorang bace ni confirm kantoi abes.. haaa.. mase kt sekolah dulu saye ni giler silat.. hehehe lembut2 pun suke jugak silat.. setiap hari benda yang nk ditunggu adalah kelas silat.. bagus sebenarnye belajar silat ni tau..disamping belajar mempertahankan diri, kite dapat meningkatkn stamina, belajar mendisiplinkan diri, dapat eratkn silaturrahim dengan kawan2 dan yang paling penting dapat cuci mata tengok abg2 silat yang hensem2.. hihihi… kalau nak diingatkn banyak kenangan yg best sgt.. tapi cukup la simpan dalam kenangan je…

Then masuk plak PLKN.. hehehe jgn nak menipu la.. xde pengalaman kt PLKN pun.. memang teringin sangat nak masuk tapi disebabkan saye ni memang dilahirkan dengan semangat cintakan negara dan jati diri yang sangat utuh, jadi mereka berpendapat saye tidak perlu mendapat latihan seperti kanak2 lain.. hehehe… lepas sekolah plak dapat masuk matrix.. mase ni adalah masa yang boleh dikatakan enjoy sangat… mase tu dah rase mcm kat u sebab dah x payah pakai uniform sekolah lagi.. hihi.. tapi serius.. sekarang ni saye rindu sangat nak pakai baju putih dgn kain biru @ coklet.. saye rase kite patut mengemukakan cadangan kat nc supaya mewajibkan semua student unimap pakai uniform macam kat sekolah dulu.. tapi rasenye pakai jaket unimap yang cantik dan elegen tu pun dah macam pakai uniform jugak kot… mase kt matrix, yang paling x boleh lupe mase minggu suai kenal.. dengan akak dan abg fasi yg sporting giler.. hari2 asyik main je.. main dgn penuh excited pulak tu… huhuhu memang best la!!!

Sekarang dah tahun 3 kt unimap ni.. umur pun dah 21 tahun.. maknanye saye dah tinggalkan zaman kanak2 selama 10 tahun.. lame tu… kadang2 rase rindu sangat nak balik masa tu.. rindu sangat nak jumpe kawan2 lame… rasenye kite semua pnye kenangan yang lebih kurang je.. ade hepi, ade sedih… cume jalan ceritanye je yang berbeda… wah terpengaruh dgn cite indonesia plak.. kenangan xkan berulang tapi jangan terus dibuang.. selagi kite bernyawa, ingat la kenangan tu sebab dengan kenangan itu la yang membawa kite sampai ke hari ini.. xtau la plak kalau ade orang yang kuar dari perut mak terus umur 21 tahun.. ok la.. da byk merepek, da byk merapu.. tapi x de yang tipu okeyh… kt bawah ni ade la sket gamba2 mase zaman dulu2.. akhir kata.. majulah kenangan utk masa depan!! hihihi




zaman kanak2 dengan kakak


mase sekolah rendah.. nmpak x budak laki tu? bukan yg baju merah tu.. yang pakai baju putih sluar biru itu la..hehe tu la kwn yg selalu bt keje skolah tepi longkang..


ni plak gamba mase form5.. nmpak x saye yg mane satu.. haa memang x nampak pun.. cube la gosok2 mate tu byk kali.. mmg x nampak.. hehe.. yg kt depan tu iez yang rock giler.. hehe



dlm lab chem bersama pn hayati mase kt matrix...



yang ni plak gmbar ms 1st year di unimap..







http://www.emocutez.com

No comments:

Post a Comment

Terima kasih daun keladi.. kalau sudi komen la lagi.. :)