Assalamualaikum.. Selamat Datang Ke BUKAN CERITA LAGENDA. Silalah buat macam rumah sendiri ea..

Wednesday, February 3, 2010

Kuda.. Kuda.. Kuda..

Kuda.. binatang berkaki empat yang sangat comel.. pada aku la.. sebab die ade rambut yang sangat cantik.. kadang2 nampak jugak kuda lumba yang didandan rambut.. kalau ditambah dengan kelip warna warni mesti lagi cute.. hoho..

Mesti ramai yang x tau yang kuda ni mempunyai bilangan jari kaki ganjil dan kuda pun memakai sepatu macam kite jugak.. tp sepatu die diperbuat daripada besi.. Kuda ni merupakan salah satu dari 10 spesies moden dalam famili Equus.

Sebenarnye sejak beribu thn dlu, manusia dah gunakan kuda sebagai pengangkutan dan untuk mengangkut barang muatan. Disebabkan kuda ni haiwan yang jinak, jadi penggunaannye secara meluas dah bermula sejak 2000 SM lagi.. lame tu.. moyang aku pun x lahir lagi.. Mase zaman Rasulullah dulu pun da ade tentera berkuda kan..

Kalau dulu kuda digunakan untuk pengangkutan, tapi sekarang x lagi sebab kebanyakkan orang memelihara kuda untuk kegiatan masa lapang dan sukan mcm Equestrian (dulu aku suke sgt tgk Qabil Ambak dgn adik beradik Equestrian die.. time ade je sukan yg melibatkn Equestrian mesti aku da beku depan tv nk tgk Qabil)..hihi

Mesti pelikkan kenapa aku tiba2 tulis pasal kuda?? Sebenarnye semalam aku bermimpi pasal kuda.. mimpi naik naik kuda.. jln2 dgn kuda.. peluk2 kuda.. kenapa ye?? xkan la aku bakal dapat hadiah kuda?? hahah.. Tapi x kesah la.. aku suka kuda.. asalkan bukan pacat sudah.. hihi.. kalau aku ade kuda aku nak letak name die Lollipop.. comei kan?? hoho berangan jew lebih.. saje seronok2 merepek di hari yang x berape nak indah ni.. tapi mane tau angan2 jadi kenyataan kan??

2 comments:

  1. nak kuda gak satu~~
    kaler pink..
    ala2 unikorn..
    comeyy~

    ReplyDelete
  2. btl tu.. caler pink sgt comey.. letak nm dolly ke.. best gak?? xnk bg angah kuda sekor? nnt angah kasi mimie sekor.. kte tkr2.. hehe

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi.. kalau sudi komen la lagi.. :)