Assalamualaikum.. Selamat Datang Ke BUKAN CERITA LAGENDA. Silalah buat macam rumah sendiri ea..

Saturday, April 24, 2010

Tiga Bulan…

Ape tiga bulan? hehehe Tiga Bulan ni nama sejenis bunga.. Bunga ni species hydrangea.. asalnya nun jauh di timur.. iaitu negara matahari terbit… kenapa aku tiba2 nak cita pasal bunga? uhh perempuan sangat la kan.. haha okeyh2 aku memang ska bunga key..

Tapi aku tulis ni bukan la pasal ska bunga semata2.. i x jiwang camtu key.. sebenarnya masa tengah buat report intra, aku cari la artikel pasal pH.. tapi bunga ni plak yang keluar.. hmm ape kaitan bunga ni dgn pH ek?

Haaa.. menurut sumber yang aku baca warna bunganya akan bertukar bergantung pada pH tanah.. kalau tanahnya lebih berasid, bunganya akn berwarna biru, dan kalau tanahnya lebih beralkali bunganya akn berwarna merah muda.. bagusnye kan? kalau kite bosan tgk kaler biru.. kite tmbah je kapur bagi jadi kaler merah.. da bosan tgk merah tmbah la aluminium sulfat plak kt tanah bg dpt kaler biru.. e’eh.. da macam main lukis2 plak… tp tu menurut sumber la.. bkn i pandai2 k…

Lagi satu.. kalau tmbah Na2CO3, mungkin boleh dapat kaler pelangi kalau kena caranya.. hahaha yang ni lagi senang… x pyh nk tkr2 letak kapur ngn aluminium sulfat selang seli.. terus kuar byk warna.. jimat masa dan tenaga.. korang pun x payah nak tanam byk2 jenis bunga.. satu pun da cukup dapat bunga yg colorfull… hehehe

oh ye.. de ada lg satu kaler iaitu putih.. tp yg ni xkan bertukar kaler.. suci la katakan.. tp klu korg nak ada kaler warna warni jgk.. korang cat la sndri ngn water color ek.. hehehe

korang jgn tanya knp nama dia bunga tiga bulan.. i pun xtau sebenarnye.. tp klu korang tau.. bole la share2 kt sni eh.. haaa klu kt negara kita ni nama de pokok bunga Siti Zubaidah.. errr yg ni mungkin org bernama Siti Zubaidah yg mula2 tanam kt malaysia ni kot.. hihi… yg ni pun korg kna selidik jugak dr mana asalnya name ni.. klasik betul name de kan?

ok la… korang tengok la bunga2 tiga bulan ni kat bawah ni… cantik kan?

90px-Hydrangea_macrophylla_-_Bigleaf_hydrangea1 150px-Nikko_Petals_1 240px-Gakuajisai6183240px-Hydrangea_macrophylla_-_Hortensia_hydrangea 240px-Hydrangea-08-10-08

p/s: aku memang ska bunga.. bagi la bunga apa pun aku ska.. bunga api pun bleh jgk.. sila la bagi aku bunga.. heheheh (kempen promote diri sendiri)

10 comments:

  1. salam ziarah..
    huhu..nice..
    inf0 baru yer dapat kita pelajari dr akak s0rang nie.. =)
    mmG cantik bunga2 tu..

    tp kan..kat umah sy pun ada pokok bunga Wan Zainun (nama my m0m)..c0z emy m0m yG tanam, dia yG punye bunga tu..s0 jadilah p0kok bunga wan zainun kan? kui3! ;0

    ReplyDelete
  2. hahaha.. betul jgk tu.. nanti pos kt saya sepasu pokok bunga wan zainun tu ek.. hihihi

    ReplyDelete
  3. suka ngn bunga ct zubaidah 2..untg gak klu ader nm kiter org gunakan sbagai bunga..bunga rulez..haha

    ReplyDelete
  4. haha.. aiyo jiwangnye rulez.. kikik.. kna wat kacukan bunga la.. pastu letak nm sndri.. ok x?

    ReplyDelete
  5. ader ker kacukan bunga..nk gak try klu cam 2..hehe

    tp ingat nk letak nm mak skli lar..;)

    ReplyDelete
  6. wah2....
    gud info..
    best2....
    suke....
    :D

    ReplyDelete
  7. haha rulez.. boleh2.. nk letak nm 1 fmly pun blh.. hihi

    hehe.. anis ske ek?? try la tanam. klu da dpt kaler wana warni tu pos kt sy ek..

    ReplyDelete
  8. lepas ni nk letak nama bunga si para para la..hehehe

    ReplyDelete
  9. hahahahah citer pasal munge ke?
    tambah sikit pngthuan sal bunga.
    hahahhahaha ...

    tangan wa panas. tngan lu sejuk ke?
    sesuai arr tanam bunga. hahaha


    >>___<<

    ReplyDelete
  10. hahaha.. tmbh sket ek para2.. jd para2 sakura.. ngee

    frodo.. tgn wa seram2 sejuk.. bunga yg tumbuh pun kembang kuncup.. xmau nk idop.. heeee

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi.. kalau sudi komen la lagi.. :)