Assalamualaikum.. Selamat Datang Ke BUKAN CERITA LAGENDA. Silalah buat macam rumah sendiri ea..

Saturday, May 15, 2010

Beg Plastik vs Beg Kertas

email

Email ni daripada senior BH mengenai kebaikan beg plastik berbanding beg kertas.. mungkin kita biasa dengar beg plastik ni tak bagus, menyebabkan pencemaran udara kerana hanya boleh dimusnahkan melalui pembakaran dan proses pereputan memakan masa ribuan tahun.. tapi betul ke?.. jum baca email ni tentang apa keburukan beg kertas pulak..

………………………………………………………….

Beg kertas dan beg plastik.. yang mana pilihan anda?

images SayNo2PlasticBags-2[1]

Mungkin kita biasa mendengar slogan “NO PLASTIC BAGS”, malah ada juga kempen-kempen yang menyuruh kita menggunakan beg kertas bagi menggantikan beg plastik. Kita masih perlu menggunakan beg plastik lebih banyak terutama untuk pembuangan sampah kerana ia sangat jauh lebih selamat daripada kertas atas alasan kesihatan.

ISU 1: TENAGA DAN SUMBER ASLI

Ia mengambil lebih daripada empat kali tenaga untuk mengeluarkan satu beg kertas berbanding mengeluarkan sebuah beg plastik.

Tenaga asal untuk menghasilkan beg (btus)

Beg-beg plastik: 594 BTUs

Beg-beg kertas: 2511 BTUs

(Sumber: 1989 kitar semula plastik direktori, masyarakat industri plastik. UK)

Kebanyakan kertas datang dari pulpa pokok, sehingga kesan pengeluaran kertas beg di hutan sangat besar. Ia juga menambah pemanasan global disebabkan oleh pembebasan gas rumah hijau (2511 BTUs).

ISU 2: PENCEMARAN

Majoriti kertas dibuat dengan pemanasan serpihan kayu di bawah tekanan, pada
suhu-suhu tinggi dalam satu larutan kimia. Penggunaan bahan kimia toksik ini menyumbang kepada kedua-dua pencemaran udara, seperti hujan asid, dan pencemaran air (efluen). Berjuta gelen kehendak bahan kimia ini akan meresap ke saluran air kita, dan kemudian tinggal sebagai mendapan yang kemudiannya mempengaruhi Eco-system.

BAHAN PENCEMAR KERTAS vs PLASTIK

Karung kertas menjana 70% lebih udara dan 50 kali lebih banyak bahan pencemar air daripada beg-beg plastik.

Sumber: "Perbandingan kesan-kesan pada persekitaran politena dan Paper Carrier Bags," UK.

ISU 3: KITAR SEMULA

Ia mengambil 91% kurang tenaga untuk mengitar semula satu paun plastik daripada terus mengitar semula satu paun kertas. Tetapi kadar-kadar kitar semula sama ada jenis beg pakai buang ialah sangat rendah, dengan hanya 10 hingga 15% beg-beg kertas dan 1 hingga 3% beg-beg plastik dikitar semula (menurut Wall Street Journal).

Tenaga untuk sekali KITAR SEMULA PAKET (BTUs)

Beg-beg plastik: 17 BTUs

Beg-beg kertas: 1444 BTUs

Sumber: 1989 kitar semula plastik direktori, masyarakat industri plastik, UK

ISU 4: DEGRADABILITY

Penyelidikan semasa menunjukkan bahawa kertas di tapak pelupusan sampah hari ini tidak mengalami pengurangan atau pereputan lebih cepat daripada plastik. Malah, ketiadaan penurunan di tapak pelupusan moden disebabkan oleh kekurangan air, cahaya, oksigen dan unsur-unsur penting lain yang perlu untuk proses pennyahidratan. Satu beg kertas mengambil lebih banyak ruang daripada satu beg plastik di tapak pelupusan sampah, tetapi kerana kadar kitar semula kertas adalah lebih tinggi, menjimatkan ruang di tapak pelupusan menjadikannya bukanlah isu yang besar.

Terima kasih.
Dr.Julian

……………………………… ………………………

OK.. sekarang anda dah tahu kan? jadi.. sama-sama lah kita fikirkan dan lakukan yang terbaik untuk bumi kita.. bukan la sebab BH ni study Environmental Engineering baru nak fikir pasal ni.. tapi sebab bumi kita ni sebenarnya sedang nazak.. takkan la sampai dah jadi macam dalam cerita “The Day After Tomorrow” tu baru nak insaf.. masa pertama kali tengok cerita tu kat matrik memang rasa takut sangat.. sekarang bertambah-tambah insaf bila dah belajar macam-macam.. isu beg plastik dan beg kertas mungkin kecil pada setengah orang.. mungkin kita tak boleh hentikan penggunaannya tapi kita boleh bantu mengurangkan penggunaanya.. :)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih daun keladi.. kalau sudi komen la lagi.. :)