Assalamualaikum.. Selamat Datang Ke BUKAN CERITA LAGENDA. Silalah buat macam rumah sendiri ea..

Tuesday, August 31, 2010

Erti Merdeka




"Tangkal tiga puluh satu, bulan lapan lima puluh tujuh... "

Bukan tangkal la wei.. Tanggal. Tangkal nak wat pe... Haha.. Kelakar betul budak-budak ni menyanyi lagu merdeka yang paling popular aku rasa. Kalau menyanyi lagu pun dah tak betul apatah lagi nak memahami apa erti merdeka kan?

22 tahun sudah aku sambut merdeka.. Tapi sampai sekarang aku tak paham lansung apa makna merdeka. Bebas dari penjajahan? Tak kisah la orang cakap bebas dari segi maksud penjajahan tanah air atau gaya hidup jajahan barat. Aku lansung tak memahami. Adakah kerana aku ni lansung tak mengambil berat pasal dunia sekarang, pasal hidup aku atau lansung tak memikirkan pasal bangsa aku? Aku sendiri tak tahu..

"Eleh. macam la orang lain ambik berat sangat pasal negara, bangsa atau masa depan kite kan?"

Kadang-kadang, kata hati aku sangat jahat memikirkan begitu.. tapi adakah lagi orang di luar yang sebaya aku masih begitu ambik berat pasal merdeka? Ada sesiapa yang peduli pasal hidup kite? Bangsa kite? Aku rasa takde atau satu dalam seribu..

Apa yang aku sedar dan nampak. Setiap kali menjelang merdeka, berduyun-duyun orang pergi sambut merdeka. Berkumpul laungkan kalimah "merdeka! merdeka! " tapi diorang betul-betul tahu apa makna merdeka atau sama je macam aku.. Waktu malam pulak sibuk nak pergi tengok bunga api. Untuk meraikan merdeka setiap tahun, walhal tiap-tiap tahun dah tengok bunga api tu.. Lepas tu masing-masing buat-buat kagum macam tak pernah tengok. Acara yang aku rasa tak pernah berubah dari dulu. Sebelum upacara bunga api, tengok konsert dulu.. menyanyi lagu patriotik, tapi pakaian macam artis barat. Itukah makna merdeka?

Kalau orang-orang tua dahulu mungkin berbeza erti merdeka dengan kite sekarang. Sebab mereka dah merasa hidup dalam kongkongan. Dan mereka mulakan perjuangan mereka untuk dapatkan kebebasan. Bebaskan diri dari kekejaman penjajah. Itu erti merdeka bagi mereka. Tapi macam mana pulak dengan kite?

Sampai sekarang, aku masih belum paham erti merdeka yang sebenar.. Masih mencari untuk memahami maksud dan perasaan merdeka itu sendiri. Kalaulah ada yang mampu sedarkan aku dan ajarilah aku apa itu erti merdeka.. aku juga tak mahu jadi manusia yang rugi.. Sehingga seumur hidup tak pernah memahami erti merdeka...

Monday, August 30, 2010

Hikmah setiap kejadian...

Lepas je habis test khamis malam kelmarin, aku sudah mula mengira-ngira hari.. owhh aku rindukan family. tak kisah mahu cakap aku ini suka homesick. Tapi ini sudah dikira baik sebab aku cuma balik sekali je sejak masuk sem ni. bulan puasa ni pun aku belum sempat balik rumah. kalau nak dibandingkan masa 1st year, hampir setiap minggu aku balik rumah. haha. macam budak-budak kan. Mesti la. Time tu aku budak lagi. sekarang dah 4th year. aku dah matang. Tapi kalau betul dah matang kenapa mesti sampai demam-demam nak balik rumah ni? dah la siap dapat pakej batuk dengan selesema.

Nak kata tak sesuai dengan cuaca kat perlis ni menipu sangat la kan. Dekat 2 bulan duk sini takde masalah pape pun. Bila dekat nak balik terus demam.. Tapi bagus jugak aku demam. Sebab bila demam ni la baru aku sedar ramai orang ambik berat dan risau pasal aku.. Thanks Ajak.. kalau bukan sebab Ajak, mungkin aku takkan pergi klinik.. tapi macam budak-budak je ugut taknak kawan kalau aku tak pergi klinik.. hahaha.. kelakar betul Ajak ni..

************************

Kelmarin pulak teman aku dah balik rumah. Cemburu? tidak!!! aku tumpang sedih sebab mak dia masuk hospital. Aku pernah merasa beraya tanpa mak ayah dulu. Aku tau macam mana sedihnya.. Ni kan pulak bila tengok mak ayah kita sakit. Selalunya.. waktu raya kita nak salam mak ngan ayah.. Bergambar ramai-ramai.. sehari sebelum raya pulak kami ramai-ramai menyibukkan diri tolong mak kat dapur.. Tak mahu terkurang walau seorang pun ahli keluarga.. Masa tu terasa seronoknya bila ada dengan ahli keluarga..
Apa yang boleh aku buat, doakan mak dia cepat sembuh dan dia dapat beraya dengan happy dengan family dia...
Oohh aku juga mula rindukan family aku...

************************

Macam-macam pulak dugaan bulan puasa ni kan. entah la. semalam aku rasa macam betul-betul disakiti. atau aku kah yang menyakitkan hati orang? Keluar berbuka dengan sahabat then aku merajuk tiba-tiba. Membawa diri dan terus balik naik teksi. Argghhh melayang duit aku. tapi ye la masa tu dah lewat. Mana ada bas lagi. Sahabat aku tu pulak lansung tak pujuk. Sudahnya aku yang memujuk sampai pagi..

Tapi aku tak kisah duit melayang. Itu rezeki untuk pakcik teksi. Pakcik teksi yang baik. Sepanjang-panjang dalam perjalanan tu pakcik nasihatkan aku, belajar sungguh-sungguh.. nanti boleh tolong mak ayah.. mak ayah susah payah cari duit. Aku tau dan paham. Sebab aku nampak pakcik tu memang berusaha untuk anak-anak dia. Dan aku nampak pakcik tu gembira sangat bila bercerita pasal anak dia yang masuk u dan dapat kerja. Aku tau ayah aku pun mesti gembira macam tu untuk anak-anak dia.. Betul cakap pakcik. Jangan bercinta tengah belajar. Buang masa, buang tenaga dan buang duit!!!!

Aku tidur lewat seperti selalu. Menyiapkan sedikit lukisan dan berborak. Selebihnya aku duk memujuk sahabat yang aku tak ketahui apakah masalahnya. Dia manusia paling pelik aku pernah jumpa. Tapi dia baik. Dia sahabat aku. Guardian angel aku. Tapi kalau betul guardian angel kenapa tak pujuk aku semalam dan biar aku naik teksi sorang-sorang??!!! (benci kamu T__T)
Huwaa aku pun boleh jadi gila kalau asyik pikir pasal sahabat aku ni. Dari semalam aku memujuk, sudahnya hari ni aku amik keputusan berhenti pujuk. Sebab aku rasa macam menyusahkan dia.. Maaf sahabat, aku tak tahu yang aku dah banyak merimaskan kamu. Tapi sekarang aku tak kan serabutkan kamu lagi.. Sekarang baru aku sedar yang aku patut bagi ruang untuk hidup kamu sendiri..

************************

Semalam aku borak dengan housemate aku. Macam kelakar pun ada. Dia bagitau yang dia mahukan doktor. Doktor orang, bukan doktor mesin. Aku pulak mahukan pilot. (masalahnye ade ke pilot nak kat aku??) Jadi kami pakat-pakat nak carikan teman masing-masing. Aku carikan untuk dia dan dia carikan untuk aku. Macam kelakar je..

Kata teman aku, " kite ni dah 22, kite kena cari pasangan sebelum habis 4th year ni."..

Dan sungguh-sungguh aku pikir dia bergurau. Then tengah hari tadi dia tanya, "macam mana dengan perjanjian semalam?"

Aku terkedu. Alamak!! dia betul-betul ke? Mana pulak aku nak cari doktor manusia yang kacak, putih, tinggi dan smart??? ah sudah.. kalau tak dapat macam mana? Sekali dia betul-betul carikan pilot untuk aku.. otak berpusing-pusing..

"haaa idea!!! baru teringat ex-rumate kat matrik dulu amik pergigian kat usm. Boleh mintak dia tolong carikan.."

Hihi.. aku mula pasang strategi.. Strategi pertama cari no ex-rumate. Hahaha.. aku boleh bayangkan betapa marahnya ex-rumate tu nanti kalau aku yang dah bertahun tak contact dia tiba-tiba call semata-mata sebab doktor manusia yang kacak, putih, tinggi dan smart?? hahahaha.. aku rasa macam dah terngiang-ngiang bebelan dua hari dua malam ex-rumate walapun dia belum start membebel lagi... Apa nak jadi la dengan anak dara ni kan..

Tapi aku sebenarnya tak terniat pun mencari sapa-sapa. Lebih gembira dengan hidup sekarang.. Biarlah jodoh datang dengan sendiri. Dengan jalan cerita ala-ala cinderella.. Macam dalam cerita novel... ohh indahnye.. hihi.. Bila pandang housemate aku, baru aku sedar yang kadang-kadang orang yang comei dan cantik macam housemate aku ni pun sangat susah nak dapat pasangan (apetah lagi aku yang tak comei ni)..

Dulu bila nampak orang cantik aku cakap, " ala, dia cantik mesti ramai yang minat.. kompem ada bf.."

Tapi sebenarnya aku silap. Orang sekarang dah tak memandang semua tu. Kalau hanya menunggu dengan berbekalkan kecantikan dan tanpa usaha, belum tentu akan dapat. Tapi aku taknak mencari. Biarlah kita ikut kata hati sendiri.. Macam kata pakcik teksi.. "tak payah pikir pasal tu lagi.. Jodoh dah ditentukan.. buat apa yang patut je sekarang. Dah keje nanti. kalau nak cari, cari la..."

************************

Rasanya banyak jugak dugaan aku bulan puasa ni. Cuma antara sedar dengan tidak. Kalau aku sedar, bersyukur sangat-sangat. Sekurang-kurangnya aku boleh perbaiki segala kelemahan aku. Tapi dugaan-dugaan yang datang tu mesti ada hikmah.. contohnya macam merajuk dengan angel. Kalau tak merajuk mungkin aku tak jumpa pakcik teksi yang baik. Hmm pasal tiket balik yang lambat tu tak tahu la apa hikmahnya. Harap-harap hikmahnye, aku tak perlu menyusahkan ayah lagi..

Thursday, August 19, 2010

Kenapa Bulan Puasa Best?? (mengikut pendapat orang sekeliling)

Salam semua.. sedar tak sedar dah dekat nak 10 ramadhan rupenye.. mcm sekejap je masa berlalu kan.. maunye tak sedar.. hari2 busy dan kepala otak duk serabut pikir pasal design dengan proposal FYP.. serius otak aku masih terkejut dengan situasi skrg. mane taknye.. lebih 6 bulan duk pendam tak jalan2 time LI ritu. ye arr.. LI ni kire time paling rilek dalam idup aku, aku rasa la. orang lain aku tak tau ar plak.. masuk sem baru tiba2 banyak keje. nak kejar kelas. kadang2 aku sempat tido tak sampai dua jam. penah arr gak aku tak tido lansung pasal nak siapkan design. Esoknye terus migrain. Hamik kau! Sumpah aku tobat tak wat lagi. korang jangan sekali2 try tak tido dengan otak letih. Kalau korang taknak tido sebab nak main game lantak korang la. kalau sakit tanggung sendiri arr kan.. Tapi bulan puase ni aku tengok memang kebanyakkan orang susah nak tido... sedar2 je dah pagi... eh tapi tujuan aku tulis entry bukan nak cite pasal tido tapi nak citer kenapa bulan puase ni best.. ni aku dapat dari pendapat sesetengah orang yang telah diinterbiu oleh aku(termasuk aku sendiri)...

1) Diet/ Kuruskan Badan
Sebelum puase ritu aku sebenarnye dah memasang niat.. konon2 nak kurangkan la siket makan. mana la tau boleh kurus. jeles wa tengok ex-rumate da kurus kurus keding lepas LI padahal aku makin gemok. Memang rasa tercabar naluri kewanitaan tgk rumate yg dulu sama2 bambam ngan aku skrg lagi cun dari aku. Haha.. aku jeles2 pun xde la sampai hasad dengki okeyh.. aku masih berhati mulia. Jeles aku jeles yang membina. Menguatkan semangat aku untuk kurus. TAPIIII... malangnye.. iman aku sangat tak kuat! (hantuk kepala laju2).. Tiap kali pegi bazar, atau pegi beli makanan tiba2 je semangat nak kurus yg berkobar2 tu mcm tumbuh sayap dan terus terbang macam dalam cite katun tu... gilerr ahhh... tgk tu rs nak, tgk ni macam best, tgk air terus telan air liur... sangat tak kuat iman aku.. konon2 nak kurus arrr... pas berbuka baru la aku nak insaf balik.. " arghhh!!! knp aku mkn byk!!!!" then pasang niat utk diek keesokan hari plak. tapi tu hanya penipuan semata2!!! esk2 pegi bazar terus lupe niat... sampai bile pun tak kurus2 la aku nampaknye.. isy3.. da lari niat puase aku.. (tampar laju2) sedar la BUDAK HITAM!!! puase bukan utk kurus!!! astaghfirullah... ape nak jadi aku ni?? T___T

2) Makanan Best Sambil Cuci Mata
Tapi yang paling tak boleh blahh menurut orang yg aku interbiu ialah dapat cuci mata time beli makanan. sambil tengok makanan best2, sambil tengok jejaka kacak kat bazar.. sabau je la kan dengan statement beliau. aku pun mula2 terkejut(konon2 je). tapi akhirnye aku yang berhati mulia ni pun 'terpaksa' join sama. bukan pe, kalau x aku ketinggalan informasi. tapi aku join pun bukan dengan niat tak baik ok. just nak tau sapekah gerangan yg menjadi perhatian geng cuci mata tu je.. (kikikiki).. eh tapi tu awl2 ritu je.. skrg tak da. aku da insaf. x ikut perangai mengarut tu da.. korang jangan la jadi macam tu.. kalau korang buat jugak. cepat2 la insaf.. lebih baik tgk makanan dari tgk orang.. silap2, punye sibuk tgk org, x pasal2 tersadung jatuh tergolek.. jatuh saham korang...

3)Ada Solat Terawih
Seronok dapat pegi solat terawih. tapi kalau tengah tak larat, terpaksa la solat terawih sendiri kt umah... Tapi ada la jugak citer lucu kawan2 aku. Masa tu aku x dapat pegi.. 1st time diorg solat berimamkan international student dari yaman. yang tak tahan tu. kawan aku ni boleh ketawa tengah solat. mana taknye. selalunye bila habis 4 rakaat memang dah prepare nak baca doa. diorang pun angkat tangan siap2 utk baca doa. skali terus tazkirah.. memang sepanjang2 solat tu takde baca doa lansung.. rupe2nye dia kumpul doa masa solat witir yang terakhir. Yang selalunye lepas malam kelima belas kita baca doa Qunut. Tapi dia baca doa yang pnjg giler.. Yang kawan aku ni tak tau ada baca doa, lepas rukuk terus la dia sujud. skali dia sorg je sujud. memang tak senonoh la sebab dia pegi bantai gelak tengah solat tu.. hahahaha!!!

5)Mengeratkan silaturrahim dengan jiran dan kawan2
Yang ni memang terasa macam kat rumah la.. kan selalu bile berbuka mak kite buat kuih pastu suh p hantar kat jiran sebelan. Dulu time kecik2, aku penah ar cakap kat mak, “tak payah la bagi kt orang sebelah. Kang tak cukup”… tapi mak aku cakap “ bulan puase kite kena la bersedekah.. tak baik dengki2”… malu giler bile ingat balik. Tapi nasib baik time tu wa kecik lagi. Mana tau pape kan. Hahahah… sekarang ni baru aku tau betapa seronoknye perasaan dapat share makanan dengan orang. Yela.. sem2 lepas housemate aku ramai cina. Selalunye aku bebuka sorang. Sekarang duk dengan melayu.. memang best buka kongsi2. Siap boleh hantar makanan kat jiran sebelah lagi.. nak2 dapt pulak jiran yang tak kedekut. Boleh la kitorang tukar2 juadah kan… seronok. Dan nikmatnye bulan puase sebab dapat kenal orang lebih dekat…

6)Boleh Main Mercun
Ni pendapat orang lain ok.. yang memang aku tak boleh terima... aku tak tau bapak budak mana yang perangai macam budak2.. da la tak pegi solat terawih. boleh pulak main mercun dekat ngan surau. kalau setakat main mercun pop yang macam berudu tu takpe la jugak. ni segala macam mercun bola, thunderclap, ntah ape kejadah jenis mercun lagi diorang main. siap main banyak2 dan bersambung2 lagi.. kitorang yang tengah solat ni terkejut sampai terangkat bahu. Classmate aku sendiri pun tolong jual mercun jugak! isyy.. aku nak tau sangat2.. kenapa mesti main mercun time bulan puase eh??

Alamak! da banyak aku membebel ni.. bile byk membebel tak siap la design dgn proposal aku.. sudah la aku ni macam kucing hilang ibu.. eh betul ke? tak kesah la. yang penting memang macam hilang ibu pun sebab SV untuk FYP aku tengah cuti bersalin. xde sape nak bimbing aku. T__T... harap2 proposal aku nanti xde masalah la... uwaaaa... sudah2. aku nak pergi melayan hati yang duka lara ni sebelum menyerabutkan otak aku dengan keje2 ni... bye semua... jg diri.. jgn wat benda2 x bek buat pose ni.. Slmt beribadah!..... uwaaaaaaa!!!!

Tuesday, August 10, 2010

Rindu Padamu Lagi



Sungguh..
Aku sangat merinduimu
Setahun berganti terasa amat panjang bagiku
Kini engkau kembali
Buat aku tersenyum tenang
Syukur masih berkesempatan menemuimu kembali
InsyaAllah jika ada izin Nya
Aku pasti dapat melayari detik-detik indah bersamamu nanti

Entah mengapa
Aku rasakan kau begitu istimewa
Bukan sekadar manis lidah berkata
Tetapi dari hati yang jujur berbicara
Engkaulah tetamu paling istimewa
Sentiasa singgah membawa seindah berita

Aku harap kau hadir dan tidak pergi lagi
Kerana bersamamu aku menjadi lebih bahagia
Engkau ajarku jadi lebih bersabar
Engkau jadikan manusia sederhana
Engkau tunjukkanku menjadi insan bertimbang rasa
Engkau menemaniku tika sujudku sendirian
Engkau jua yang mengingatkanku supaya ku tidak lupa pada TUHAN

Saat bersamamu segala-galanya istimewa
Aku tidak pasti adakah sempat ku bertemumu lagi nanti..
Rugilah bagiku mengabaikanmu dan tidak menghargaimu
Malah sangat rugi jikaku tidak mengalu-alukan kehadiranmu..
Marhaban.. Marhaban ya Ramadhan..
Sesungguhnya..
Kehadiranmmu telah lama aku tunggu..




Monday, August 9, 2010

Perkhabaran dariku buatmu..

Dear blog..

Oh blog.. wuaargghh.. rindu bangat dengan mu.. muah3.. haha..
Maaf LBH, sebab aku mengabaikan dirimu.. tuanmu in terlalu busy sejak akhir2 ni.. tidur pun selalu tak cukup.. kesiankan?..

Aku tiada perkhabaran menarik untukmu wahai belogku.. cuma mungkin ini sesi bertanya kabar denganmu wahai pendengar setiaku.. sihatkah kamu.. ada lagikah pengunjung yang sudi menemanimu di kala aku meninggalkanmu.. kasihan kamu..

oppss.. terlupe pulak. aku dah dapat tajuk FYP aka aku terpaksa meninggalkanmu lebih lama.. jangan sedih ye belogku.. kau sentiasa dihatiku.. (hihi).. baru2 ni ada classmate ku yang melawat kamu.. gembira tak syg? nanti aku akan mintak Budak Hitam yang lain untuk melawat kamu sementara aku tiada ya..

Kalau boleh aku mahu melawat kamu selalu.. tapi beruk peliharaanku terlalu malas bekerja dan sangat lembap untuk aku online.. nanti aku 'ajar' beruk tu supaya dia lebih rajin k..

Eh.. kamu nak tau tak tajuk FYP aku.. ni la tajuk yang aku pilih "Nutrients and heavy metal removal from landfill leachate by using two-stage construction wetlands planted with Limnocharis Flava and Eichhornia Crassipes".. eii kamu geli ke?? sebab aku akan bermain dengan leachate atau dalam bahasa mudahnye "air dari sampah".. geli ea?? tapi itu lebih bagus dari bermain wastewater(iyeekk.. bluwekk)..

Oh my blog.. aku sedang mengejar masa sebab sekarang lecturer sedang menanti sambil pegang rotan di tangan dengan muka bengisnya.. kalaulah aku lambat nanti mesti aku kena rotan. mesti kamu tak mahu tengok tuan kamu kena denda kan? selamat tinggal belogku.. mungkin aku akan meninggalkan kamu lebih lama lagi.. isk3.. tataaa sayang...