Assalamualaikum.. Selamat Datang Ke BUKAN CERITA LAGENDA. Silalah buat macam rumah sendiri ea..

Monday, August 30, 2010

Hikmah setiap kejadian...

Lepas je habis test khamis malam kelmarin, aku sudah mula mengira-ngira hari.. owhh aku rindukan family. tak kisah mahu cakap aku ini suka homesick. Tapi ini sudah dikira baik sebab aku cuma balik sekali je sejak masuk sem ni. bulan puasa ni pun aku belum sempat balik rumah. kalau nak dibandingkan masa 1st year, hampir setiap minggu aku balik rumah. haha. macam budak-budak kan. Mesti la. Time tu aku budak lagi. sekarang dah 4th year. aku dah matang. Tapi kalau betul dah matang kenapa mesti sampai demam-demam nak balik rumah ni? dah la siap dapat pakej batuk dengan selesema.

Nak kata tak sesuai dengan cuaca kat perlis ni menipu sangat la kan. Dekat 2 bulan duk sini takde masalah pape pun. Bila dekat nak balik terus demam.. Tapi bagus jugak aku demam. Sebab bila demam ni la baru aku sedar ramai orang ambik berat dan risau pasal aku.. Thanks Ajak.. kalau bukan sebab Ajak, mungkin aku takkan pergi klinik.. tapi macam budak-budak je ugut taknak kawan kalau aku tak pergi klinik.. hahaha.. kelakar betul Ajak ni..

************************

Kelmarin pulak teman aku dah balik rumah. Cemburu? tidak!!! aku tumpang sedih sebab mak dia masuk hospital. Aku pernah merasa beraya tanpa mak ayah dulu. Aku tau macam mana sedihnya.. Ni kan pulak bila tengok mak ayah kita sakit. Selalunya.. waktu raya kita nak salam mak ngan ayah.. Bergambar ramai-ramai.. sehari sebelum raya pulak kami ramai-ramai menyibukkan diri tolong mak kat dapur.. Tak mahu terkurang walau seorang pun ahli keluarga.. Masa tu terasa seronoknya bila ada dengan ahli keluarga..
Apa yang boleh aku buat, doakan mak dia cepat sembuh dan dia dapat beraya dengan happy dengan family dia...
Oohh aku juga mula rindukan family aku...

************************

Macam-macam pulak dugaan bulan puasa ni kan. entah la. semalam aku rasa macam betul-betul disakiti. atau aku kah yang menyakitkan hati orang? Keluar berbuka dengan sahabat then aku merajuk tiba-tiba. Membawa diri dan terus balik naik teksi. Argghhh melayang duit aku. tapi ye la masa tu dah lewat. Mana ada bas lagi. Sahabat aku tu pulak lansung tak pujuk. Sudahnya aku yang memujuk sampai pagi..

Tapi aku tak kisah duit melayang. Itu rezeki untuk pakcik teksi. Pakcik teksi yang baik. Sepanjang-panjang dalam perjalanan tu pakcik nasihatkan aku, belajar sungguh-sungguh.. nanti boleh tolong mak ayah.. mak ayah susah payah cari duit. Aku tau dan paham. Sebab aku nampak pakcik tu memang berusaha untuk anak-anak dia. Dan aku nampak pakcik tu gembira sangat bila bercerita pasal anak dia yang masuk u dan dapat kerja. Aku tau ayah aku pun mesti gembira macam tu untuk anak-anak dia.. Betul cakap pakcik. Jangan bercinta tengah belajar. Buang masa, buang tenaga dan buang duit!!!!

Aku tidur lewat seperti selalu. Menyiapkan sedikit lukisan dan berborak. Selebihnya aku duk memujuk sahabat yang aku tak ketahui apakah masalahnya. Dia manusia paling pelik aku pernah jumpa. Tapi dia baik. Dia sahabat aku. Guardian angel aku. Tapi kalau betul guardian angel kenapa tak pujuk aku semalam dan biar aku naik teksi sorang-sorang??!!! (benci kamu T__T)
Huwaa aku pun boleh jadi gila kalau asyik pikir pasal sahabat aku ni. Dari semalam aku memujuk, sudahnya hari ni aku amik keputusan berhenti pujuk. Sebab aku rasa macam menyusahkan dia.. Maaf sahabat, aku tak tahu yang aku dah banyak merimaskan kamu. Tapi sekarang aku tak kan serabutkan kamu lagi.. Sekarang baru aku sedar yang aku patut bagi ruang untuk hidup kamu sendiri..

************************

Semalam aku borak dengan housemate aku. Macam kelakar pun ada. Dia bagitau yang dia mahukan doktor. Doktor orang, bukan doktor mesin. Aku pulak mahukan pilot. (masalahnye ade ke pilot nak kat aku??) Jadi kami pakat-pakat nak carikan teman masing-masing. Aku carikan untuk dia dan dia carikan untuk aku. Macam kelakar je..

Kata teman aku, " kite ni dah 22, kite kena cari pasangan sebelum habis 4th year ni."..

Dan sungguh-sungguh aku pikir dia bergurau. Then tengah hari tadi dia tanya, "macam mana dengan perjanjian semalam?"

Aku terkedu. Alamak!! dia betul-betul ke? Mana pulak aku nak cari doktor manusia yang kacak, putih, tinggi dan smart??? ah sudah.. kalau tak dapat macam mana? Sekali dia betul-betul carikan pilot untuk aku.. otak berpusing-pusing..

"haaa idea!!! baru teringat ex-rumate kat matrik dulu amik pergigian kat usm. Boleh mintak dia tolong carikan.."

Hihi.. aku mula pasang strategi.. Strategi pertama cari no ex-rumate. Hahaha.. aku boleh bayangkan betapa marahnya ex-rumate tu nanti kalau aku yang dah bertahun tak contact dia tiba-tiba call semata-mata sebab doktor manusia yang kacak, putih, tinggi dan smart?? hahahaha.. aku rasa macam dah terngiang-ngiang bebelan dua hari dua malam ex-rumate walapun dia belum start membebel lagi... Apa nak jadi la dengan anak dara ni kan..

Tapi aku sebenarnya tak terniat pun mencari sapa-sapa. Lebih gembira dengan hidup sekarang.. Biarlah jodoh datang dengan sendiri. Dengan jalan cerita ala-ala cinderella.. Macam dalam cerita novel... ohh indahnye.. hihi.. Bila pandang housemate aku, baru aku sedar yang kadang-kadang orang yang comei dan cantik macam housemate aku ni pun sangat susah nak dapat pasangan (apetah lagi aku yang tak comei ni)..

Dulu bila nampak orang cantik aku cakap, " ala, dia cantik mesti ramai yang minat.. kompem ada bf.."

Tapi sebenarnya aku silap. Orang sekarang dah tak memandang semua tu. Kalau hanya menunggu dengan berbekalkan kecantikan dan tanpa usaha, belum tentu akan dapat. Tapi aku taknak mencari. Biarlah kita ikut kata hati sendiri.. Macam kata pakcik teksi.. "tak payah pikir pasal tu lagi.. Jodoh dah ditentukan.. buat apa yang patut je sekarang. Dah keje nanti. kalau nak cari, cari la..."

************************

Rasanya banyak jugak dugaan aku bulan puasa ni. Cuma antara sedar dengan tidak. Kalau aku sedar, bersyukur sangat-sangat. Sekurang-kurangnya aku boleh perbaiki segala kelemahan aku. Tapi dugaan-dugaan yang datang tu mesti ada hikmah.. contohnya macam merajuk dengan angel. Kalau tak merajuk mungkin aku tak jumpa pakcik teksi yang baik. Hmm pasal tiket balik yang lambat tu tak tahu la apa hikmahnya. Harap-harap hikmahnye, aku tak perlu menyusahkan ayah lagi..

No comments:

Post a Comment

Terima kasih daun keladi.. kalau sudi komen la lagi.. :)