Assalamualaikum.. Selamat Datang Ke BUKAN CERITA LAGENDA. Silalah buat macam rumah sendiri ea..

Thursday, August 19, 2010

Kenapa Bulan Puasa Best?? (mengikut pendapat orang sekeliling)

Salam semua.. sedar tak sedar dah dekat nak 10 ramadhan rupenye.. mcm sekejap je masa berlalu kan.. maunye tak sedar.. hari2 busy dan kepala otak duk serabut pikir pasal design dengan proposal FYP.. serius otak aku masih terkejut dengan situasi skrg. mane taknye.. lebih 6 bulan duk pendam tak jalan2 time LI ritu. ye arr.. LI ni kire time paling rilek dalam idup aku, aku rasa la. orang lain aku tak tau ar plak.. masuk sem baru tiba2 banyak keje. nak kejar kelas. kadang2 aku sempat tido tak sampai dua jam. penah arr gak aku tak tido lansung pasal nak siapkan design. Esoknye terus migrain. Hamik kau! Sumpah aku tobat tak wat lagi. korang jangan sekali2 try tak tido dengan otak letih. Kalau korang taknak tido sebab nak main game lantak korang la. kalau sakit tanggung sendiri arr kan.. Tapi bulan puase ni aku tengok memang kebanyakkan orang susah nak tido... sedar2 je dah pagi... eh tapi tujuan aku tulis entry bukan nak cite pasal tido tapi nak citer kenapa bulan puase ni best.. ni aku dapat dari pendapat sesetengah orang yang telah diinterbiu oleh aku(termasuk aku sendiri)...

1) Diet/ Kuruskan Badan
Sebelum puase ritu aku sebenarnye dah memasang niat.. konon2 nak kurangkan la siket makan. mana la tau boleh kurus. jeles wa tengok ex-rumate da kurus kurus keding lepas LI padahal aku makin gemok. Memang rasa tercabar naluri kewanitaan tgk rumate yg dulu sama2 bambam ngan aku skrg lagi cun dari aku. Haha.. aku jeles2 pun xde la sampai hasad dengki okeyh.. aku masih berhati mulia. Jeles aku jeles yang membina. Menguatkan semangat aku untuk kurus. TAPIIII... malangnye.. iman aku sangat tak kuat! (hantuk kepala laju2).. Tiap kali pegi bazar, atau pegi beli makanan tiba2 je semangat nak kurus yg berkobar2 tu mcm tumbuh sayap dan terus terbang macam dalam cite katun tu... gilerr ahhh... tgk tu rs nak, tgk ni macam best, tgk air terus telan air liur... sangat tak kuat iman aku.. konon2 nak kurus arrr... pas berbuka baru la aku nak insaf balik.. " arghhh!!! knp aku mkn byk!!!!" then pasang niat utk diek keesokan hari plak. tapi tu hanya penipuan semata2!!! esk2 pegi bazar terus lupe niat... sampai bile pun tak kurus2 la aku nampaknye.. isy3.. da lari niat puase aku.. (tampar laju2) sedar la BUDAK HITAM!!! puase bukan utk kurus!!! astaghfirullah... ape nak jadi aku ni?? T___T

2) Makanan Best Sambil Cuci Mata
Tapi yang paling tak boleh blahh menurut orang yg aku interbiu ialah dapat cuci mata time beli makanan. sambil tengok makanan best2, sambil tengok jejaka kacak kat bazar.. sabau je la kan dengan statement beliau. aku pun mula2 terkejut(konon2 je). tapi akhirnye aku yang berhati mulia ni pun 'terpaksa' join sama. bukan pe, kalau x aku ketinggalan informasi. tapi aku join pun bukan dengan niat tak baik ok. just nak tau sapekah gerangan yg menjadi perhatian geng cuci mata tu je.. (kikikiki).. eh tapi tu awl2 ritu je.. skrg tak da. aku da insaf. x ikut perangai mengarut tu da.. korang jangan la jadi macam tu.. kalau korang buat jugak. cepat2 la insaf.. lebih baik tgk makanan dari tgk orang.. silap2, punye sibuk tgk org, x pasal2 tersadung jatuh tergolek.. jatuh saham korang...

3)Ada Solat Terawih
Seronok dapat pegi solat terawih. tapi kalau tengah tak larat, terpaksa la solat terawih sendiri kt umah... Tapi ada la jugak citer lucu kawan2 aku. Masa tu aku x dapat pegi.. 1st time diorg solat berimamkan international student dari yaman. yang tak tahan tu. kawan aku ni boleh ketawa tengah solat. mana taknye. selalunye bila habis 4 rakaat memang dah prepare nak baca doa. diorang pun angkat tangan siap2 utk baca doa. skali terus tazkirah.. memang sepanjang2 solat tu takde baca doa lansung.. rupe2nye dia kumpul doa masa solat witir yang terakhir. Yang selalunye lepas malam kelima belas kita baca doa Qunut. Tapi dia baca doa yang pnjg giler.. Yang kawan aku ni tak tau ada baca doa, lepas rukuk terus la dia sujud. skali dia sorg je sujud. memang tak senonoh la sebab dia pegi bantai gelak tengah solat tu.. hahahaha!!!

5)Mengeratkan silaturrahim dengan jiran dan kawan2
Yang ni memang terasa macam kat rumah la.. kan selalu bile berbuka mak kite buat kuih pastu suh p hantar kat jiran sebelan. Dulu time kecik2, aku penah ar cakap kat mak, “tak payah la bagi kt orang sebelah. Kang tak cukup”… tapi mak aku cakap “ bulan puase kite kena la bersedekah.. tak baik dengki2”… malu giler bile ingat balik. Tapi nasib baik time tu wa kecik lagi. Mana tau pape kan. Hahahah… sekarang ni baru aku tau betapa seronoknye perasaan dapat share makanan dengan orang. Yela.. sem2 lepas housemate aku ramai cina. Selalunye aku bebuka sorang. Sekarang duk dengan melayu.. memang best buka kongsi2. Siap boleh hantar makanan kat jiran sebelah lagi.. nak2 dapt pulak jiran yang tak kedekut. Boleh la kitorang tukar2 juadah kan… seronok. Dan nikmatnye bulan puase sebab dapat kenal orang lebih dekat…

6)Boleh Main Mercun
Ni pendapat orang lain ok.. yang memang aku tak boleh terima... aku tak tau bapak budak mana yang perangai macam budak2.. da la tak pegi solat terawih. boleh pulak main mercun dekat ngan surau. kalau setakat main mercun pop yang macam berudu tu takpe la jugak. ni segala macam mercun bola, thunderclap, ntah ape kejadah jenis mercun lagi diorang main. siap main banyak2 dan bersambung2 lagi.. kitorang yang tengah solat ni terkejut sampai terangkat bahu. Classmate aku sendiri pun tolong jual mercun jugak! isyy.. aku nak tau sangat2.. kenapa mesti main mercun time bulan puase eh??

Alamak! da banyak aku membebel ni.. bile byk membebel tak siap la design dgn proposal aku.. sudah la aku ni macam kucing hilang ibu.. eh betul ke? tak kesah la. yang penting memang macam hilang ibu pun sebab SV untuk FYP aku tengah cuti bersalin. xde sape nak bimbing aku. T__T... harap2 proposal aku nanti xde masalah la... uwaaaa... sudah2. aku nak pergi melayan hati yang duka lara ni sebelum menyerabutkan otak aku dengan keje2 ni... bye semua... jg diri.. jgn wat benda2 x bek buat pose ni.. Slmt beribadah!..... uwaaaaaaa!!!!

5 comments:

  1. syoknyeeeeee~semoga dapat mengkuruskan badan sehabis kurus:)bersama-samalah kita.chaiyok!

    ReplyDelete
  2. kata hati: rmi kot yg pkir bln puase utk diet.. haha

    sizuka: rndu kamu.. hihi.. sm2 la kte mengkurus!! hehe

    zaujahafis: btol2.. sbb tu agknye rmi org ssh nk tdo time bln puase.. xde hntu so dorg x tkut..

    ReplyDelete
  3. bln posa bes sbb ada bnyk mkanan sdap2... hehe

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi.. kalau sudi komen la lagi.. :)