Assalamualaikum.. Selamat Datang Ke BUKAN CERITA LAGENDA. Silalah buat macam rumah sendiri ea..

Saturday, October 30, 2010

Tentang Seseorang




Aku tidak mengenali kamu.. tidak pernah walau sekali.
Aku tidak pernah tahu kewujudanmu sebelum ini..
Aku tidak tahu peribadi sebenarmu..

Tapi jujur aku katakan..
Dari pandangan pertamaku..
Aku mengagumi ketabahan kamu..
Aku kagum dengan kecekalan dan ketegasanmu membela hak kamu..
Andai ada yang mengatakan kamu kamu seorang yang bongkak, aku yakin mereka sebenarnya mencemburuimu..

Aku suka melihat caramu..
Pemikiran kamu yang selalu melangkaui orang lain..
Walaupun kadang kala tampak seperti kamu beria-ia..
Tapi itulah kelebihan kamu..
Keyakinan kamu yang tiada tara..

Aku kagum dengan prinsipmu..
Percayakan diri sendiri, itu yang kamu pegang..
Kerana itu kamu nampak terhormat di mata orang..

Aku suka sifat keras hatimu..
Walaupun kadang kala kamu seperti seorang yang kejam..
Tapi sesuai memberi pengajaran kepada mereka yang suka tikam belakang..
Namun disebalik sifat keras hatimu itu..
Aku nampak kelembutan jiwamu yang tenang..

Andai aku punya ruang..
Ingin sekali ku mengenalimu..
Andai waktu itu mampu ku ulang..
Ingin sekali ku jadi sepertimu..

Maaf.. Ku ambil sedikit kekuatanmu tanpa pengetahuanmu..
Namun, bukan niatku untuk menjadi seorang pencuri..
Aku tak mampu jadi sepertimu, malah tak mampu berada disamping kamu..
Cuma satu yang aku pinta..
Izinkan aku mengagumimu walau hanya dari jauh..



yang benar:
Pemilik Hati Ini





update: akhirnya 'dia' menjadi milik insan yang lebih berhak :)

Friday, October 29, 2010

When Oktober End

Sedar tak sedar dah hampir ke penghujung oktober.. maksudnye aku dah nak final exam.. aduhhh.. aku benci saat ini dengan final year project yang problem.. perlu ke dinyatakan di sini? haha tapi kawan2 aku tau macam mana tahap kesabaran aku kalau diorang nampak aku Align Centermengamuk. Itu maksudnya tahap kesabaran dah memuncak bila kerja aku banyak x menjadi. And tadi bila aku dah dapat buat kerja, kawan aku cakap aku nampak ceria dan asyik tersenyum.. Wah tak sangka begitu susah nak buat aku tersenyum...

Disebabkan terlalu busy(konon la..) aku terlupa wish birthday kakak aku.. yela kakak aku yang sorang tu je la.. Petang tu bila aku dah habis lab dan bila classmate aku cakap pasal birthday baru aku teringat.. sorry Along. Aku memang selalu lupa birthday orang. Tapi dalam family aku, Along la orang pertama yang akan ingat birthday setiap ahli keluarga aku. Bila birthday family aku yang lain dia akan msg aku dan tanya dah wish ke belum. Thanks.. but sorry sebab xde orang ingatkan aku tadi.. Tapi aku wish jugak kan walaupun terlewat sikit..

Cerita pasal kakak aku ni buat aku teringat banyak kenangan aku dengan dia.. Mesti la.. dah dia sorang je kakak aku dan cuma kami berdua je yang perempuan dalam adik beradik aku.. Apa2 pun aku mesti berkongsi dengan Along.. Dari kecik kongsi bilik yang sama, waktu kecik mak selalu pakaikan baju yang sama sampai sekarang pun masih share semua benda. Yela.. dia memang suka buat kepala "barang ko barang aku" (aku pun sama.. hehe).. tapi aku tak kisah pun.. coz mmg aku tak kisah. Apa sangat nak dibandingkan barang2 tu dengan kasih syang dia.. Kakak aku ni masa kecik2 dulu sangat garang. Sebab dia anak sulung.. Nak jaga adik2 aku yang nakal2 tu bukan senang(mujur aku baik dan sangat mendengar cakap).. kadang2 adik panggil kakak aku singa betina. Tapi sekarang, bila dah besar.. Dia la paling manja dan paling sensitif.. Aku pun tak tau kenapa. Aku sangat jahat dengan kakak aku. Sebab dia selalu kacau aku. Dari siang sampai la aku nak tidur. Padahal bukan ape sangat pun.. Kakak aku ni suka peluk orang. Time nak tidur mesti nak peluk, n nak gosok2 tangan. Kalau time aku sedar tu memang cepat2 aku pukul tangan dia.. Tapi kalau aku dah lena memang seronok la dia kacau aku.. Walaupun aku selalu garang2 dengan kakak tapi aku tetap sayang dia..


Ni pulak kisah adik aku. Apsal tiba2 masu adik aku ni eh? Saje wat combo entry sebab dua hari lepas birthday adik aku ni. Adik aku yang last.. Dulu aku penah buat entry pasal beliau. Adik aku yang paling susah nak dengar dia bercakap. Tapi hampir 24 jam boleh dengar dia menyanyi atau ketawa. Aku pun tak tau dia ada simptom apa.. Haha.. Adik aku ni jenis yang happy2.. Suka melayan lagu indon sampai aku pun terikut2 perangai dia.. Suka jugak kacau aku dan suka buli aku kalau dia tak dapat apa yang dia nak. Kesimpulannya, aku la mangsa buli di rumah. Tu belum masuk adik aku yang lagi dua.. Buatnya dia buat tagteam buli aku ramai2.. penah jugak aku hangin.. dan adik2 aku paham sangat kalau aku naik angin macam mane.. Haha tak perlu dinyatakan di sini.. Lagi satu yang aku suka pasal adik aku ni, dia jenis yang tak mengharap orang sangat.. Apa2 pun dia akan buat sendiri, tak payah disuruh2.. Pendek kata senang la.. Kadang2 aku buat2 garang dengan adik and dia akan cakap macam ni "eleh.. tau angah bukan boleh marah sangat pun.. main2 je tu" .. memang tak boleh blah sebab dia da tau taktik aku.. Kalau aku naik angin pun bukan aku tak sayang dia.. aku sayang sangat2.. Buktinya masa adik aku sakit dulu.. Aku menangis je tiap kali tengok dia sakit. Aku sanggup berulang alik dari sini ke perak setiap minggu sebab nak tengok adik dan temankan adik kat rumah..

Aku pun tak tau kenapa aku tulis entry ni.. tiba2 aku rasa nak tulis pasal family aku. jangan cakap aku homesick lagi.. minggu depan je nak balik.. tapi mungkin tak lama sebab aku dah nak exam. Balik rumah buat aku rasa macam berada kat syurga.. sungguh.. Sebab mereka (family aku) adalah nyawa dan penawar duka aku..

Wednesday, October 20, 2010

Sampai syurga..

Sahabat yang baik..

Apabila dipandang wajahnya,
Membawa mengingati Allah..

Mendengar kata-katanya,
Menambahkan ilmu..

Terlihat gerak gerinya,
Menambahkan takut kepada Allah..

Berkawan dengannya,
Bererti berjuang ke jalan Allah..


Ya Allah, temukan aku dengan sahabatku ini.. semoga kelak aku punya pendamping yang mampu mengiringiku ke jalan-Mu.





nota kecil: masih tercari2 teman yang sebegini. Teman yang ada bukan tidak baik.. ramainya hanya mampu menjadi teman menangis dan ketawa.. tetapi belum ada yang mampu menjadi teman ke syurga..

Friday, October 15, 2010

Minggu rindu dan busy sedunia



Assalamualaikum SeMuA n GooD MorNiNg BloG!!

OH.. hari ni baru la aku dapat jumpa kamu, blog.. aku rindu sangat2 nak menulis.. tapi nak buat macam mane. Line kat tempat aku belajar tu tersangat slow, sampai nak post satu entry pun macam nak putus nyawa(mcm hiperbola sangat je)..

Sekarang ni aku ada kat rumah.. hehe.. banyak soalan yang sepatutnya bermain difikiran kamu kan bloggy? kenapa aku boleh berada di rumah sedangkan report melambak nak disiapkan, dengan viva dan test yang semakin dekat, FYP yang masih dalam keadaan terumbang ambing, pokok yang aku tanam pun macam hidup segan mati mau.. Tapi aku punya sebab sendiri.. jangan bagitau orang lain ye.. ni rahsia.. sebenarnye.. sebenarnye.. ermm... sy sangat homesick.. uhh x sanggop nak tulis besar2.. malu.. hihih

merindui mereka yang jauh di mata..


***************************

Ermm bloggy, boleh tak aku nak luahkan sesuatu kat sini.. dah lama aku tak luahkan sesuatu kat kamu kan bloggy?

Sebenarnye aku baru pulih dari sakit. Sakit hati dan emosi yang sangat berat. Aku terlalu merindui sahabatku, Guardian Angel.. (kamu jangan cemburu ya bloggy).. Tidak kira berapa banyak kebencian yang cuba aku bina, aku tetap merindui dia, sahabatku (kamu juga sahabatku, bloggy).. sakit hati dan emosi yang berlaku disebabkan salah aku.. kalau la dia boleh baca entry ni (dia takkan baca T__T) aku nak dia tahu..

"kata2 aku membenci kamu hanya sekadar kata2.. sedangkan hati aku menangis dan terlalu sakit untuk melafazkan aku benci kamu sampai mati. Mungkin aku kejam sahabatku.. tapi aku sedang cuba berubah.. mungkin kita dah ditetapkan untuk bersahabat cuma setakat ini.. tapi kalaulah kamu tahu, betapa aku merindui kamu.. Aku kata aku benci senyuman kamu, aku benci rupa kamu, aku benci mata kamu, aku benci perangai kamu, aku benci semua pasal diri kamu. Aku tipu.. aku tipu kamu... aku suka mata redup kamu, aku suka rupa kamu yang buat aku tersenyum, aku suka senyuman kamu yang menenangkan aku, aku tak benci perangai kamu, aku cuma mahu kamu berubah sedikit.. aku mahu kamu jadi lebih baik, aku suka semua pasal diri kamu. aku tak pernah benci kamu, sahabat."

Hmm.. bloggy. aku sudah habis sesi meluahkan perasaan. sekarang aku sudah semakin kuat. Aku tidak menangis lagi.. Aku tersangat gembira sekarang. Aku punya ramai teman di sisi aku.. Aku punya family yang menyayangi aku.. dan ramai yang ambil berat pada aku. Sebab tu aku mahu selalu tersenyum untuk mereka..

***********************

Oh ye.. FYP aku dah start tau.. Minggu lepas aku pergi ambil sample dengan housemateku (Ckin), kelmarin ambil pokok kat tepi sawah.. ramai pakcik dan makcik yang macam berminat tengok aku dengan temanku (Yana) kutip pokok paku rawan dengan pokok menerong kat tepi sawah.. tapi malang tak berbau, aku disengat binatang. tak tahu la tebuan atau penyengat. Tapi bengkak tu cuma naik sekejap. lepas 2 jam terus hilang. Mungkin badan aku imune tinggi kot. hehe.. Dan semalam, lagi sekali kawanku (nazmin) tolong aku korek tanah untuk tanam pokok. Haha.. kalau pokok tu tak hidup, nampaknye kena la kau tolong aku lagi, Min.. Thanks jugak kat Huda yang tolong angkat pokok2 tu walaupun ko terpatahkan satu pokok aku.. hehe


dah macam buruh kasar si Nazmin ni.. nanti aku blanje KFC na..


aku dah macam orang pegi bersawah.. penuh lumpur..

************************

Sekarang aku terasa bagai berada di syurga (rumahku syurgaku).. jadi aku mesti guna kesempatan yang ada ni untuk merehatkan badan, emosi dan hati ni, then boleh sambung buat kerja.. mungkin aku akan tinggalkan kamu lebih lama lagi ye bloggy.. aku cuma boleh update bila aku di rumah.. Babaii blogku, sahabatku, cintaku, hidupku....




notakaki:
- tiada tempat yang paling indah selain disisi ibu bapa dan keluarga..
- perkara paling bodoh yang selalu dilakukan manusia adalah meluahkan kata2 sebelum berfikir panjang..
-menulis di blog adalah lebih baik drpd meluahkan pada manusia yang tidak berperasaan..