Assalamualaikum.. Selamat Datang Ke BUKAN CERITA LAGENDA. Silalah buat macam rumah sendiri ea..

Thursday, November 25, 2010

Award disaat genting..

salam..

Fuh2! Giler berhabuk blog daku.. rasa macam da berkurun tak bukak. Muahahah.. Bukan la nak kata aku ni malas sangat nak bukak blog ke, tulis blog ke apa.. tapi aku busy sangat la. (main fb tak busy plak) Sekarang kan minggu exam. Takkan nak masuk notes process control dalam ni. Mau kena baling pinggan mangkuk satgi.. heheh..

Kebetulan plak dapat award ni dan aku pun baru je habis 2 paper exam. Baru 2 k. tu pun kire paper paling senang la (senang2 pun aku rasa macam nak tergolek2 time jawab tu) kalau nak dibandingkan dengan lagi 2 paper selasa depan. Yang selasa depan ni tak tau la camne.. Adekah aku akan berenang2 plak dengan kertas soklan tu.. kte tengok aje la nanti.. huhu.. harap2 semuanya ok dan smoga dipermudahkan oleh-NYA nanti...

Psstt.. korang nak tengok tak award ape yang aku dapat?

Jeng3!!!



Thanks to Cik Gadis cute yang bagi award ni.. Tapi aku musykil jugak la.. Lawa ke blog aku? hahaha.. pape je la. Janji halal.. ngeh3..

Nak amik award ni ada syarat2nye.. tak banyak, 2 je..

Pertama, kena senarai 7 perkara tentang diri penerima award (aku la tu.. hihi).
Kedua, tag 10 orang untuk menerima award ini (kalau 2-3 orang pun dikira halal kot.. haha).

******************************************

Tujuh perkara tentang diri penerima award iaitu aku yang dapat aku discover selepas aku membuat kajian selama 22 tahun ni...

1. Aku pengidap migrain terlampau. Huhu.. Boleh kata hampir setiap hari kot aku kena.. tapi pas makan ubat bunuh sakit migrain tu ilang la.. tapi die macam chipsmore, kejap ade kejap takde.. Orang2 yg kenal rapat aku pun da paham sangat pasal sakit aku ni.. Huhu.. tak suka migrain!!

2. Aku sangat sukakan pisang (aku bukan monyet ye..) tak tau la nape.. kadang2 aku nampak pisang tu macam cute sangat2... kalau aku jumpe pisang yang cantik, mata aku akan blink2 macam nampak shawl yang cantik.

3. Aku suka tengok barang2 makeup.. macam kiut giler.. Haha kalau pergi guardian ke, watson ke, shopping mall ke, memang benda yang aku cari adalah tempat barang2 makeup.. Kawan2 aku sampai da tau nak cari aku kat mana kalau aku tiba2 hilang time shopping.. asal ilang je tengok2 aku duk belek2 barang makeup (punye la obses tu).. tapi yang pelik tu, aku suka tengok n beli.. tapi tak suka pakai.. kenapa erkk??? pelik kan??

4. Yang ni pun aku mula sedar sejak 2-3 tahun lepas.. aku tak suka dengar bunyi lagu yg kuat.. dalam kereta pun aku tak boleh dengar kuat2. aku akan rasa pening, sakit kepala, nak muntah dan macam2 gejala yang menunjukkan aku meluat dengar bunyi yang kuat tu..

5. Aku sangat sensitif dengan cuaca sejuk.. kalau sejuk sikit mesti kuku aku jadi biru. Macam mayat.. sampaikan ada kawan chinese aku kata aku macam ghost! oh kejamnye!! Tapi kalau panas plak aku tahan.. siap boleh berselimut lagi.. Cuma kepala aku je yang tak tahan sangat.. Nanti mula la dia mengada2 nak buat2 sakit..

6. Aku tak boleh makan pedas dan sangat tak suka makan pedas.. lagipun doktor dah nasihatkan aku tak boleh makan pedas coz perut aku sangat sensetip macam tuan die gak.. adoiii

7. Dalam hati aku totally tak sama dengan luaran aku.. Kalau aku nampak macam kuat tapi sebenarnye aku la manusia paling tak kuat.. huwaaaa... pasni kena makan vitamin banyak2 bagi kuat macam hulk. ngeh3..

8. Aku kidal terlampau (bukan andartu terlampau ye adek2). Buat ape pun mesti guna tangan kiri kecuali suap makanan dengan tangan.. nak taip msg kat fon dengan tangan kanan pun menggigil macam kena parkinson.. (budak tadika taip msg lagi laju dari aku.. hua3)


**********************************************

Eh da macam terlebih plak.. hahaha.. Kire bonus la.. bukan senang aku nak bagi maklumat ni sume.. rahsia negara ni.. pssttt jangan gitau orang lain eh.. bak kta pepatah biar pecah di perut, jangan buncit diperut.. hehe

Sekarang tibalah masanya aku menyerahkan pulak takhta ni kepada orang2 yang aku rasakan selayaknya.. Untuk pengetahuan umum, pemilihan ni bukan sahaja dinilai dari segi aesthetic, tetapi juga mutu dan kualiti sesebuah blog itu turut diambil kira.. cewah!!! hahaha ada gaya macam juri profesional la... ngeh3..

Dan mereka yang bertuah ialah... (kuar efek drum)

Tok Esah. Blog yang cantik dan isinya jugak cantik dimataku.. "bukan rupa kupandang, tapi hati budimu itu" (tetibe. haha)
Kerdil Desa. Adek comei yang lagi maju dari aku. Walaupun aku yg menulis dulu dari die, tapi blog die lagi hebat dari aku kot. Hehe..
Wan Hazel. Memang kagum tengok blog die.. Banyak katun yang comei2.. hehe
Sizuka. Blog cik sizuka ni pun cute je macam tuan die gak..

4 orang cukup la eh.. Kepada penerima ni, sudi2 la eh terima award yang tak seberapa ni.. hehe daaa

Wednesday, November 3, 2010

Lautan Air di Perlis

2 Nov 2010Justify Full
Hari in telah masuk hari kedua bumi perlis ini dilanda banjir. Walaupun hujan sudah berhenti sejak semalam, masih belum ada tanda-tanda yang air bakal surut. Semalam, aku bersiap awal pagi untuk ke kelas. Mengenangkan tanah yang sudah dibakar dan sample BOD (biochemical oxygen demand) yang perlu dianalisis, aku gagahkan juga. Sampai je di tempat tunggu bas, aku lihat puluhan pelajar berjaket sedang menunggu bas. Ada juga yang bersiap sedia dengan beg besar untuk pulang ke kampung halaman masing-masing.. Ehmm seronoknye dapat balik, bisik hatiku. Study week dah bermula. Jadi ramai yang lebih memilih untuk study di rumah daripada tinggal di sini. Dan sememangnya itu pilihan yang tepat untuk keadaan sekarang.

“Dik. Bas tak boleh pi Kubang. Jalan tutup. Ayaq(air) naik. “ beritahu abang yang menjaga jadual bas.

“Macam mana ni kak? Sape nak tolong tutupkan oven tu? “ aku risau memandangkan mungkin tiada sesiapa yang akan ke sana.

Pantas Kak Hani menghubungi salah seorang PLV(jurutera pengajar) kami. Malangnya dia juga terperangkap di rumahnya kerana banjir. Aku menghubungi seorang lagi PLV perempuan. Mujur dia masih berada di makmal. Satu masalah dah selesai. Sample BOD macam mana pula? Hmm nampaknya terpaksa dibiarkan rosak. Masuk ni dah dua kali sample aku rosak. Haduiii…

Kami mengambil keputusan untuk ke pekan Kangar. Takut pulak tak sempat beli tiket kalau banjir lambat surut. Kami pergi tapi bas terpaksa lalu jalan jauh melalui Kuala Perlis. Habis pusing satu Perlis baru nak sampai Kangar agaknya. Sedangkan kolej kediaman kami ni terletak di Kangar je. Cuma jauh terperuk dekat hutan. Berkawan la kami dengan segala binatang, monyet dan kaum kerabat beliau.

Aku lihat air sudah mula naik di sepanjang kiri kanan jalan. Habis rumah-rumah tenggelam. Kanak-kanak seronok bermain air. Ada juga orang kampung yang bersampan untuk berpindah ke tempat lain. Kasihan. Hanya itu saja yang mampu keluar dari mulutku. Sempat jugak ku ambil beberapa gambar mereka.

Rumah dah tenggelam dek air tapi jalan masih selamat..



Sebahagian rumah penduduk yang ditenggelami air


Mereka terpaksa bersampan untuk keluar dari rumah.



Sampai di Kangar. Air sudah mula naik. Tapi tidak seteruk di kawasan aku. Perkara pertama. Isi perut dulu. Kelaparan dari pagi dan kebetulan aku belum jamah nasi dari kelmarin. Memang terkejut sebab aku boleh habiskan sekeping roti telur dan sekeping roti planta. Lapar sangat la tu. Selalunya sepinggan roti telur tu mesti tak habis. Lepas mengisi perut kami bergegas membeli tiket. Banyak kaunter yang tutup akibat banjir. Mujur tempat tiket aku masih buka. Satu kejadian menarik perhatian aku bila seorang junior aku sikap kurang ajar dengan akak yang jaga kaunter tu. Marah kerana tertinggal bas. Pada pandangan aku, itu bukan salah kakak tu. Dia yang nak naik bas, sepatutnya dia bertanggungjawab sendiri. Terkejut aku bila budak perempuan tu mengeluarkan perkataan kesat dan memaki akak kaunter sambil menumbuk meja kaunter. Isyy kurang ajarnnye. Aku mengetap gigi. Malu nak mengaku junior. Mahu aje aku maki budak tu balik tapi ku tahan. Malas masuk campur. Mujur akak tu melawan balik. Kalau akak tu senyap memang aku maki budak junior tu. Geram tengok orang kurang ajar macam tu. Buat malu je. Belajar tinggi tapi adab takde. Selesai beli tiket aku teman akak-akak tadi beli stok makanan. Mana tahu banjir lambat surut. Tapi entah kenapa aku tak tergerak hati nak membeli sebab aku sangkakan banjir ni tak lama. Sempat jugak bertemu teman-teman lain yang tak jadi pergi ke kelas. Sudahnya masing-masing membawa diri ke Kangar.

Waktu ni banjir belum teruk di bandar Kangar. (saat entry ini ditulis. Bandar Kangar sudah ditutup dan perjalanan bas hanya naik dan turun di Kuala Perlis)





3 Nov 2010

Ayah call lagi bertanyakan keadaan aku di sini. Mulai malam tadi, tiada sesiapa pun yang boleh keluar selepas air mula naik. Bas juga sudah tidak bergerak pagi ni. Awal-awal pagi aku masej Yana bagitahu yang Test aku bermula jam 10 pagi. Aku minta Yana tolong hantarkan ke pejabat lecturer sebab hanya aku seorang yang tak pergi test kelmarin. Yana ajak aku keluar dulu tengok jalan macam mana. Bimbang air belum surut. Lepas mandi, aku terus bersiap-siap. Aku membonceng motosikal Yana sambil tengok keadaan banjir. Memang menakutkan bila tengok keadaan air sawah dah sama tinggi dengan air atas jalan. Silap-silap boleh tak Nampak mana satu jalan mana satu bendang. Sampai tengah jalan air makin dalam. Yana pulak bersemangat nak jalan sampai ke simpang masuk Wang Ulu (kolej kediaman kami).. Makin lama makin jauh. Aku pun rasa seronok bila tengok ramai orang keluar jalan-jalan. Dah macam pesta. Ada jugak pakcik yang menjalan ikan tengah jalan. Haha.. ada ikan ke? Fikirku. Tapi baru beberapa langkah berjalan, ikan-ikan berenang melalui kakiku. Tak sempat pulak nak snap gambar. Waktu tu, motosikal Yana dah mati enjin. Mungkin banyak air masuk. Kami berjalan sambil tolak moto. Ramai jugak yang ambil gambar dalam banjir. Aku pantas mengeluarkan telefon bimbit aku. Snap gambar Yana dan gambar aku. Err test macam mana?? Cepat-cepat bagitahu lecturer mintak untuk tundakan test. Sebab amaran dikeluarkan. Pelajar tak dibenarkan bawa kenderaan sendiri keluar dari kawasan Kolej. Memang kalau keluar jugak alamat terperangkap tengah jalan.


Boleh pulak tersenyum tengah banjir kan? Yang kat sebelah aku tu sebenarnya sawah. Kalau air laju memang tak perasan mana satu jalan raya mana satu sawah. Silap2 boleh accident masuk dalam sawah tu.



(banyak gambar ter'delate' dan aku tak berani nak ambil gambar jauh-jauh sebab air makin dalam dan laju. Masa ni moto Yana dah mati enjin. Kesiaaannn)

Balik ke Wang Ulu.. Kami bersiap untuk main badminton. Dah lama aku tak exercise. Bukan senang aku nak keluar awal-awal macam ni. Kalau keluar awal pun hanya nak ke kelas. Hari cuti pun banyak habiskan masa di rumah. Malas nak turun naik tangga ke tingkat 4. Masa main tu aku tengok ada ramai budak-budak dan nampak pakcik dan makcik naik blok. Pelik. Takkan ada ibu bapa melawat waktu banjir macam ni. Rupa-rupanya mereka penduduk sekitar tempat ni yang menumpang di blok-blok kolej kediaman ni. Menjerit-jerit budak-budak tu melihat kami main badminton. Ada penyokong rupanya. Haha.. Lepas aku dan Yana duduk-duduk di gym.. terdengar pengumuman bagitahu bekalan air akan terputus sebab tangki utama pecah. Bergegas kami balik ke rumah untuk tadah air. Mujur sempat. Aku bagitahu housemate suruh beli makanan cepat sebab tak ada orang yang akan keluar. Makanan mungkin terhad. Ketuk pintu bilik Dzu dan Huda.. Laaa tak bangun lagi budak ni. Kejutkan budak yang belum bangun tu. Mesti tengok drama korea sampai ke pagi. Isy3.. apa nak jadi dengan anak dara ni.. Ckin dengan Amy awal-awal pagi dah bangun buat senamrobik. Aku malas join sebab ada agenda nak main banjir tadi.

Kafeteria blok lelaki sudah dipenuhi orang. Ckin masih di blok mengisi air. Aku beratur ambil turn untuk bayar. Amy dan Huda sibuk mengisi nasi dan Dzu pulak bertugas mengambil lauk. Memang kami sangat bekerjasama kalau menyentuh bab-bab makan ni. Hehe.. Sementara tunggu aku bayar, Huda dengan Amy pergi koperasi beli maggi. Nak tambah stok makanan. Koperasi pun penuh. Memang makanan semakin terhad.

Awal pagi tadi aku lihat pelajar yang nak pulang ke kampung terpaksa menaiki lori untuk dihantar ke pekan. Berulangkali wakil MPKK buat pengumuman bagitahu sesiapa yang nak pulang perlu mendaftar di pejabat untuk dihantar ke Kuala Perlis. Nampaknya stesen bas di Kangar juga sudah dinaiki air. Aku semakin risau bila bekalan elektrik juga akan terputus petang ini. Wah.. ini dah macam combo. Makanan tak ada, elektrik dan air diputuskan. Internet awal-awal lagi memang dah tak ada. Hujan pula turun balik. Jadi bila la banjir ni nak surut agaknye. Duit dalam tangan semakin berkurang. Mesin atm dah tak berfungsi lagi. Aduhhh.. cobaannnn…

Ayah call lagi. Aku tak berniat buat ayah risau. Keadaan di sini sebenarnya tak seteruk mana. Kami masih boleh makan. Tapi tak boleh nak buat apa-apa. Jadi nak buat apa ye? Mungkin kami patut study je. Huhu.. Betul la.. Exam pun dah dekat. Nak keluar tak boleh, nak online tak boleh.. Yang boleh sekarang study je.. Jadi. Apa lagi. Study la kawan-kawan! Ayah pesan jangan main air. Heheh.. maaf ayah... Angah dah pergi main tadi. Ayah pesan lambat sangat. Hehe.. Ok.. lenguh jugak menaip. Cukup la laporan setakat ni. Laporan mengenai banjir ni akan disambung petang atau malam nanti. Tu pun kalau masih ada elektrik..


P/s: Aku tulis entry ni masa tengah kebosanan tadi dan saat aku post entry ni, elektrik dan internet sudah ada. Tapi aku masih kelaparan. huuu.. dan kenapa ye aku rasa macam tengah buat karangan bertajuk "Pengalaman yang tak dapat dilupakan".. macam budak-budak sekolah rendah pulak dengan ayat skemanye semua ada.. hihi.. Sekarang kepalaku dah mula sakit dan rasa nak demam.. ni la akibatnye main hujan.. adoiii


"Syukur.. walau banyak dugaan-Mu, Engkau masih mengasihani kami.. keadaan sekarang tak la seteruk bencana alam di tempat lain.. syukur Ya Allah atas sifat pengasihmu.."