Assalamualaikum.. Selamat Datang Ke BUKAN CERITA LAGENDA. Silalah buat macam rumah sendiri ea..

Saturday, December 25, 2010

Spesies kawan di muka bumi..




Korang tau tak dalam dunia ni ada beberapa kategori kawan.. jom check korang dalam kategori mana.. hehe

1- Kawan chipsmore.. time susah dia datang tersengih2 and tetiba baik semacam sebab nak mintak tolong.. tapi bile kita yg susah pulak, dia menghilangkan diri macam chipsmore. Kawan cam ni kalau ada ke, xda ke. sama je..

2 - Kawan spesies enau.. memang jenis yg pentingkan diri.. kalau harta orang, makanan orang, dia yg no 1 muncul.. time kita beli makanan dia macam tau2 je kita ada simpan makanan.. tapi bila kena kat dia, kedekut tahap jebon. Tak kira dalam situasi apa, tetap nak berkira sampaikan 5 sen pun tuntut hutang kat org.. kawan yg macam ni lagi baik xda dari adaFree Blinkies.

3 - Kawan spesies parasit. Kawan yang boleh jadi pendengar yang baik. time kite ada masalah dan dia mampu mendengar.. selalu tolong kalau kita susah.. bila depan kita bukan main baik, lemah lembut.. kalau dalam semua benda tu, dia la paling baik.. Kawan macam ni kat depan baik tapi kat belakang, dia tolak kawan dia dari belakang..
Memang parasit ini orang!

4 - Kawan mesra alam.. yang ni spesies biase2 je la.. kalau jumpe kat kelas atau kat luar boleh bertegur mesra... boleh berbual, share isu2 dan gosip2 hot, study sesame.. tapi kawan jenis ni x penah involve dlm hal2 peribadi kite.. setakat kawan macam tu je... selalunye classmate la..

5 - Kawan atas nama... mesti korang ramai kawan macam ni kan.. bila jmpa kat luar setakat tegur .. bila org tanya "sapa tu?" kite akan jwb "kawan.." (padahal name pun belum tentu tau.. hoho)

6 - Kawan maya Free Emoticons.. kawan di dunia blog, fb, friendster dan sepupu sepapat beliau.. kawan maya ni, walaupun x pernah berjumpa tapi masih boleh rapat sebab berkongsi hobi yang sama, aktiviti yang sama... percaya atau tidak, teman maya juga boleh jadi teman baik..

7 - Sahabat... kawan ni jenis kawan sampai syurga.. Sahabat selalu bagi nasihat untuk kita perbaiki diri kita dan bukannya jenis yg suka drop kawan sendiri.. Kawan sampai syurga sentiasa ada bila kita susah dan bila kita senang pulak, dia x pernah nak ambil kesempatan. Dengan sahabat la kita boleh share semua benda.. Free UserbarsKawan jenis ni adalah yg paling sukar dicari..

So, korang tentukan la korang nak jadi kawan spesies yang mana.. spesies parasit ka, sahabat ka? kawan maya dah tentu2 la kan?







Thursday, December 23, 2010

Kenapa lelaki suka pilih bulan 12 untuk kawin??

Sebagai student engineering.. kami selalu diajar untuk berfikir luar dari kotak pemikiran biasa dan bukan hanya menilai sesuatu dari sudut engineering.. Apa yang dipelajari di dalam kelas jugak boleh dikaitkan dengan kehidupan untuk proses pemahaman yang lebih mendalam (pemahaman lebih mendalam bermaksud bertambahnya kepeningan yang mendalam)..
Situasi:
Seorang pensyarah lelaki berbaju t-shirt dan berseluar track (betapa sempoinya lecturer kami) masuk ke kelas.. seperti biasa.. hanya helaian kertas di tangan. Pensyarah tersebut memulakan soalan berkaitan thermodynamic..


Pensyarah: Kenapa lelaki suka pilih bulan 12 untuk berkahwin?
Majoriti pelajar kelas menjawab dengan semangat: cuti sekolah1 dan beberapa orang memberikan jawapan yang lain..

Dalam ramai2 tu hanya seorang memberikan jawapan dengan tepat iaitu musim hujan. Tapi aku sendiri tak paham apa kaitan musim hujan dan kawin dengan thermodynamic. Da puas aku pikir.. walaupun kawan2 aku duk mengarut2 tapi aku still tak paham ape kaitannye dengan thermodynamic. Sape2 paham tolong terangkan.. ( Sila terangkan dari sudut engineering dan thermodynamic ye.. )
notakaki: pening bertambah2 dengan soalan ni dan selepas menerima tamparan hebat semalam.. kalau aku tau siapa yg bawak mulut pasal aku siap la!! memang aku cili2 mulut orang tu!!! ( malangnye aku tak sekuat itu.. T_T)