Assalamualaikum.. Selamat Datang Ke BUKAN CERITA LAGENDA. Silalah buat macam rumah sendiri ea..

Thursday, October 27, 2011

Sabar Untuk Menjadi Matang

Dua hari lepas, selesai dua interview.. harap2 sangat ada berita gembira untuk kesabaranku berbulan2.. moga2 ada berita gembira setelah lama bertahan dengan perasaan cemburu melihat teman2 sudah punya kehidupan baru selepas tidak lagi bergelar pelajar.

Bukan aku tak usaha, tapi mungkin kadang2 aku banyak menolak tuah. (mungkin?).. Aku boleh rasa bila kata hati aku tak mampu menerima sesuatu keadaan. Mungkin dulu aku belum cukup matang dan sabar untuk menghadapi kerenah orang, terutamanya manusia2 yang sentiasa buat aku tertekan.. Tapi itu tak bermakna aku tak bersyukur dengan rezeki yang Tuhan bagi.. aku cuma mempertahankan diri untuk tidak menjadi kuli (walaupun hakikatnya aku tetap akan jadi kuli melainkan aku punya company sendiri).. Mungkin aku harus belajar terima hakikat yang aku memang terpaksa duduk di bawah arahan seseorang..

Thursday, October 20, 2011

Oh Kecewanya!

Baru tersimpan niat di hati ni (macam lagu pulak) nak merasa pergi spa, buat urutan itu ini, buat facial (walaupun muka aku kategori tak payah gatal2 nak buat facial)..

Dan yang paling aku nak merasa mestila spa ikan. Makin teruja bila dengar cerita teman yang pergi buat macam2 treatment termasuk spa ikan dengan first trial RM34 hengget.. tapi bila dah masuk rawatan seterusnya naik pulak sampai sembilan puluh lebih kot. (maap. ingatan kurang baik sebab banyak makan semut).

Tuesday, October 18, 2011

Milik Siapa Hati Ini (Bahagian 3)


Milik Siapa Hati Ini : Bahagian [1] [2]


Detik untuk mengingati diri..

Salam sayang semua..

Hampir sebulan jugak aku tutupkan blog ni atas sebab-sebab tertentu.. dan pastinya kemalasan aku ni termasuk dalam list tersebut. hehe

Aku bukan orang yang kuat semangat atau punya ketekunan yang tinggi dalam sesuatu benda. Aku akan buat ikut hati. If rasa nak buat, aku akan buat.. dan bukan atas desakan orang lain. Tapi lain pulak ceritanya dengan novel yang aku konon2 nak jadikan hobi sambilan aku tu.. Disebabkan novel tu adalah galakan dari seseorang, proses dan idea terhenti seketika bila hilang pendorong aku tu untuk menulis. Tapi bila ada dorongan dari orang yang lain pulak. Semangat itu datang kembali..

Milik Siapa Hati Ini (Bahagian 2)


Milik Siapa Hati Ini: Bahagian [1] [3]


Wednesday, September 7, 2011

Salam sayang Dari BH



Ok. Setelah selesai memerah otak serebrum (entah ye entah tidak sebab BH pun dah lupa pasal ilmu biologi) menulis Milik Siapa Hati Ini? takpe tak perlu jawab milik siapa sebab sememangnya itu bukanlah satu soalan tapi tajuk novel baru cik BH. hehehe..

Ye! cik BH tulis novel. Aww!! kagumnye.. sebelum ni BH hanya buat puisi picisan je (cewah). Sekarang saja nak test market boleh ke tak menulis novel. Dan sebenarnya BH ni nak uji iman dan kesabaran serta kecekalan hati ni. Mampu ke tak habiskan novel tu. Kalau habis alhamdulillah. Kalau sekerat jalan tu nampaknya iman ku ni masih setebal kulit bawang dikerat 18. Tapi kalau tak habis-habis jalan cerita dia.. tu nampaknya BH kena banyak mengucap dan perlu diberi sebiji pelempang sebab perasan menulis sambil syok sendiri. Hahaha

Dekat 2 bulan jugak BH tak update blog kan? Bukan sebab dek kemalasan tahap gunung kinabalu tu, tapi disebabkan hormon adrenalline terlebih merembes akibat tekanan dan ketensionan BH di tempat kerja yang rasanya mampu buat BH jadi penghuni tetap di hotel bahagia Tanjung Rambutan. Mujur BH bertindak pantas dengan menghantar surat cinta untuk bercuti sampai lah BH dapat kerja lain. Sekarang ni rasanya terlebih tenang lah pula. Jadi BH  pun tergatal jari nak menulis novel bersiri sebab punya  masa terluang yang berlebihan bagaikan coklat yang melimpah ke ladang gandum! (Errr terlebih merepek dah ni)

BH cuma harapkan dapat sokongan dari pembaca-pembaca blog ni (kalau ada la.. macam sadis je bunyinya).. dan segala komen-komen yang baik dan membina BH terima dengan hati yang ikhlas (komen buruk-buruk tu terima jugak la tapi kurang sikit ikhlasnya kot. hihi).. 



Harap-harap BH akan diberi kekuatan dan kesabaran untuk teruskan menulis novel dan akan teruskan menulis puisi-puisi untuk keinsafan dan mengenal diri.. 



Maka.. dengan ini ku undur diri dan terimalah sejambak salam sayang dari BH.. hehehe.. Jumpe lagi di lain entry. .. ^_^



Milik Siapa Hati Ini (Bahagian 1)


Milik Siapa Hati Ini: Bahagian [2] [3]


Salam... Lama betul BH tak menulis. Kali ni BH kembali nak test market. Hehe.. Saja nak try tulis novel. Ni baru peringkat permulaan. Baru nak berjinak2 la kata orang.. Boleh bagi komen ke apa ke.. sebab nak buat penambah baikan. Dan.. jalan ceritanya.. ermm kena follow baru tau.. :) Jangan buat kesimpulan awal ye? hihihi


Milik Siapa Hati Ini (Bahagian 1)

“Salam.. hai boleh berkenalan?” Mesej yang masuk ke ruangan ‘chat’ di facebook menarik perhatianku.

“Wsalam.. ermm hi.. saya tak ada halangan untuk itu..” balasku sehabis sopan. Ceh berlakon sungguh. Tawaku sendiri.

“I am Ammar. And you?” Perghh.. nak ber’speaking’ pulak mamat ni.

“Wiya. Rabiatul Adawiyah”

“Owh.. saya selalu nampak awak. Sejak dari first year lagi. Tapi saya tak berani la nak tegur awak. Sekarang baru ada keberanian dan kejantanan nak tegur. Hehe..”

Hahahaha! Aku biarkan tawa panjangku habis sendiri. Biar betul mamat ni.

“Kita satu u ke? Kenapa saya tak pernah nampak awak pun?” Aku mengerah otak, mengingati siapakah gerangan jejaka yang baru punya kejantanan ini.

“Emm.. yelah siapa nak pandang saya ni. Awak cantik. Ramai yang suka awak. Saya tengok page awak, hari-hari ada lelaki komen. Nampak sangat awak ni hot”

“Kah kah kah!” terhambur tawaku. Nasib baik tak tersembur kopi favourite dalam mulut aku ni. Gila apa orang cakap aku hot. Setakat orang tegur kat facebook pun dah cakap hot. Apa ingat aku ni cun sangat macam Lisa Surihani ke?. Merepek betul mamat ni. Tapi sayangnya kata-kataku hanya bermain dalam hati je. Karang kalau aku sembur mau la mamat ni cop aku mulut laser pulak. Cupp! Dia ni kerja ushar page aku je ke? Hii menakutkan betul la..

“Tak adalah wak. Tu member-member je..” aku membalas acuh tak acuh.

“Ermm bukan setakat kat sini. Masa kat matrik pun saya ada terpandang awak tengah senyum. Manis macam gula-gula. Sampai sekarang saya ingat. Hmm sekarang pun masih terasa manisnya.. Hehehe”

********

Kenangan pertama kali mengenali Ammar 2 tahun lalu membuatkan aku tersenyum sendiri. Entah kenapa setiap kali teringat bait-bait katanya yang manis pasti buat aku tersenyum. Bagaikan saat indah tu berulang kembali. Aku tersenyum lagi sambil kenangan-kenangan lain silih berganti..

“Hoi.. sudah-sudah la tu Wiya.. kau ni kalau tak berangan tak sah kan? Hari-hari aku tengok kau senyum sorang-sorang. Aku rasa aku nak balik sekarang la!” ujar Ammar sambil mengacah mahu berlalu.

“Kenapa nak balik pulak?”

“Yelah.. nanti orang ingat aku kawan dengan orang gila. Kau nak gila sorang tak ape. Jangan libatkan aku. Hahaha”

Dengan pantas aku membelasah Ammar dengan botol air mineral ditangan. “Aaaa ambik ni!”

“Aduii… Kau ni macam jantan la! Nasib baik tak jadi awek aku. Isyy siapa la malang dapat kau ni.. Haishh!”

Kata-kata yang keluar dari mulut Ammar pasti buat hati aku menggelegak seketika. Tapi aku masih tersenyum mendengar butir bicaranya. Entah kenapa aku suka mendengar bicaranya walaupun kadang-kala dia terlampau berkasar dengan aku. Kalaulah Ammar boleh membaca isi hati aku..

Aku dengan Ammar akrab bagai isi dengan kuku walaupun luarannya orang nampak kami macam anjing dengan kucing. Bagi aku Ammar adalah ‘clown’ aku yang sentiasa buat aku tersenyum. Kalaulah orang lain mengatakan aku garang dan susah nak senyum. Tapi berbeza dengan Ammar. Setiap kali aku nampak wajah Ammar, senyuman aku tak pernah terhenti. Bagi Ammar pulak, akulah ‘guardian angel’ dia. Mana tidaknya. Dari perkara sekecil-kecil zarah sampai la ke perkara sebesar-sebesar dinasor, aku yang akan uruskan. Akulah ‘reminder’, akulah ‘secretary’ dan akulah juga jam Ammar.. Pendek kata segala-galanya aku.

“Wiya. Kita kawan sampai maut memisahkan kita tau. Kau jangan tinggalkan aku tau. Kau pun tau kan aku tak boleh hidup tanpa kau”

Perghh.. rasa terharu gila bila dengar Ammar cakap macam tu. Tapi yang tak ‘best’nya bila dia bagitau..

“Yelah.. kau kan ‘secretary’, jam dengan ‘reminder’ aku. Hahaha”

“Kau ni memang hampehkan Mar? Cuba la ikhlas sikit hargai aku ni”

“Tak la Wiya.. Aku main-main je. Kau kan ‘Guardian Angel’ aku yang selalu lindungi aku. Thanks Wiya”. Ujarnya sambil tersenyum. Terasa ikhlas senyumannya kali ini.

Aku sekadar tersenyum. Mar.. Kau takkan pernah sedar isi hati aku kan? Aku mengeluh sendiri..


******************************************************************


Notes: Saya baru cuba-cuba menulis. Dan sedang menulis sambungannya . Maaf kalau ada kekurangan. Harap-harap dapat berikan teguran membina

Thursday, June 30, 2011

Masih Belum Sempurna

Kerana aku seorang manusia..
sentiasa mahukan yang sempurna..
sedangkan diri tidak seadanya..

Kerana aku seorang manusia..
sentiasa nampak keburukan dunia..
walhal diri cerminan yang serupa..

Kerana aku seorang manusia..
tidak pernah puas apa yang ada..
walau kurniaan Tuhan melampaui segalanya...

Kerana aku seorang manusia..
menuding silap sini dan sana...
lihatlah aku apa kurangnya..

Kerana aku seorang manusia...
biarpun mulut yang mengata..
badanku pula menanggung binasa..

Kerana aku seorang manusia..
pandai berhujah pelbagai perkara..
bahkan akulah yang selalu alpa...

Adakah kerana aku seorang manusia.. yang cantik itu nampak buruk?
Adakah kerana aku seorang manusia.. yang mungkar selalu mendahului ma'ruf?


Tidak wahai manusia!
Allah SWT ciptakan manusia sebaik-baik kejadian..
Namun hati.. hati dan nafsu yang mendorong ke arah kegelapan..

Bukanlah salah aku seorang manusia..
Tapi salah imanku yang tidak setara mana...

Sedarlah diri.. sedarlah hati..
Adakah ketika kehadiran 'tetamu terakhir' nanti,
pintu taubat masih terbuka buat kami?


Ilahi...
Bantulah kami...
Semoga tiba saat itu,
hati-hati kami akan tetap di jalan-Mu..

Friday, May 20, 2011

Betul ke… Wahai Wanita??

images

Siapa kata jadi perempuan tu senang?
nak kena tutup sana, tutup sini
tengok budak lelaki, pakai baju pagoda pon orang x bising
perempuan, stoking pon kena pakai
cuba suruh budak lelaki jadi perempuan satu hari
komfem x tahan bertutup semua
tapi, perempuan cool jek
tengah panas pon boleh lagi pakai jubah, hebat kan perempuan?

Siapa kata jadi perempuan tu senang?
tiap2 bulan, mesti ada penyakit
nak pergi kelas pon susah
kalau boleh, masa tengah jalan tu nak jek meraung sbb sakit
cuba tengok budak lelaki , selamber jek
kadang2 setahun sekali pon susah nak dapat sakit
tapi, perempuan hidup berpuluh2 tahun dgn penyakit tiap2 bulan, survive jek
tengah2 sakit pon boleh senyum lagi sampai orang pon x perasan yg dia sakit
hebat kan perempuan?

Siapa kata jadi perempuan tu senang?
hati ni Allah jadikan lembut betul
cepat jek sensitif
cuba tengok orang putus cinta
selalu perempuan yg paling susah nak lupa
lelaki lepas putus cinta cepat jek pasang baru
cuba pergi wayang tengok cerita hindustan
siapa yg paling teruk menangis?
perempuan kan?lelaki boleh gelak2 lagi
lembut tak lembut hati perempuan
tapi dengan hati yg lembut tu perempuan dapat mengkagumkan lelaki
hebat tak perempuan?


Disebabkan susahnya nak jadik perempuan ni lah, ramai perempuan yg merajuk dengan Allah
diorang cakap, Allah x adil
kenapa Allah lebihkan lelaki?
kenapa perempuan kena dengar cakap suami?
kenapa syurga perempuan terletak di bawah kaki suami?
padahal jadi perempuan tu sangatlah susah
bak kata orang, nak jaga 10 anak lelaki, x susah macam nak jaga sorang anak perempuan

Dan disebabkan perasaan negatif dekat Allah ni, ramai perempuan2 kat luar sana yg rebel
diorang pakai pakaian yg tidak menutup aurat dengan alasan, 'lelaki x payah tutup pon'
diorang berani bertepuk tampar dengan lelaki
diorang sanggup gadaikan diri diorang sbb percaya dengan janji manis kekasih yg busuk hati
kesian kan kat diorang?

Disebabkan fikiran yg negatif terhadap Allah, diorang sanggup rosakkan diri diorang
diorang cakap diorang buat macam tu sbb Allah x adil
persoalannya sekarang
betul ke Allah x adil dengan perempuan?

Betul, syurga perempuan terletak di bawah kaki suami
tapi, cuba ingat balik, syurga seorang anak lelaki terletak di bawah kaki siapa kalau bukan kaki ibunya?

Betul, isteri kena ikut cakap suami
tapi, seorang anak lelaki kena taat pada ibunya 3 kali lebih utama daripada ayahnya

Tak adil lagikah Allah pada perempuan?

Allah bukan setakat adil, tapi Allah tu sangat sayang kat perempuan
untuk lelaki, syurga isterinya terletak di bawah kakinya
kalau paling banyak dia ada 4 orang isteri,

cuma ada 4 orang yg syurganya bergantung pada seorang lelaki tu
tapi perempuan, ditakdirkan ada 15 orang anak lelaki
bermakna ada 15 orang yg syurganya terletak pada seorang perempuan tu

MashaAllah, hebatnya perempuan kan?
kenapa perempuan hebat?

Sebab kasih sayang Allah yg jadikan kita hebat

Cuba dengar pula lagu2 yg berkumandang dekat radio
banyak lagu pasal perempuan kan?
contohnya macam lagu SUMAIYYAH,
jarang kita dengar lagu pasal lelaki
sayang x sayang Allah tu dekat perempuan, sampai perempuan dikasihi macam tu sekali dekat dunia

Tengok pula, bila seorang lelaki berjaya
orang akan cakap
'disebalik kejayaan seorang lelaki terdapat seorang perempuan di belakangnya'
kita x pernah dengar orang cakap
'disebalik kejayaan seorang perempuan terdapat seorang lelaki di belakangnya'
kan?hebat x Allah jadikan perempuan tu?
masih x adil lagikah Allah dekat perempuan?

Allah sebenarnya terlampau adil dekat perempuan
sampaikan disebabkan susahnya nak jadi perempuan ni
perempuan senang nak masuk syurga
tengok hadis ni,


"Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai."
(Hadis Riwayat Ahmad)


x adil lagikah Allah dekat perempuan?
oh perempuan, sedarlah
betapa sayangnya Allah dekat kita
betapa cintanya Allah dekat kita
tapi, kenapa kita nak rosakkan diri kita kerana fikiran2 negatif yg x berasas dekat Allah?
Allah jadikan perempuan tu sebagai hiasan dunia
bayang, dunia yg besar ni, dunia yg cantik ni, kita jadi hiasan
dan seindah2 hiasan tu adalah wanita solehah
kesiannya dekat kita kalau kita tolak untuk jadi seindah hiasan kan?

 

 

p/s: notes ni BH dapat dari email. Terasa Menarik untuk dikongsi..

Saturday, March 26, 2011

Earth Hour

Apa itu Earth Hour??

Mungkin ada yang biasa dengar tapi masih belum tahu apa itu erath hour.. Earth Hour sebenarnya adalah acara tahunan peringkat antarabangsa yang dianjurkan oleh WWF bagi menangani masalah pemanasan global dengan menyarankan kepada seluruh dunia supaya tidak menggunakan peralatan elektrik selama satu jam pada hari sabtu terakhir bulan March.


Acara ini telah diilhamkan oleh WWF-australia pada tahun 2007, sebanyak 2.2 juta rumah serta premis perniagaan memadamkan penggunaan lampu selama satu jam. setahun kemudian, acara ini dianjurkan ke peringkat global dengan 50 bilion penduduk di 35 negara menyertai kempen ini. mercu2 tanda seperti Golden Gate Bridge di san fransisco, Colosseum di Rom serta Coca-cola Billboard di time square bergelap bagi menyokong kempen ini sebagai tanda keperihatinan terhadap pemanasan global.


Pada 28 March 2009- 8.30pm, Untuk pertama kalinya Malaysia, menyertai Kempen "Earth Hour" secara rasmi. Untuk kempen kali ini, sasaran seramai lebih dari satu juta penduduk di 1000 buah bandar seluruh dunia memadam lampu yang tidak digunakan selama satu jam bagi menujukkan keperihatinan terhadap perubahan iklim (pemanasan global)..

Sambutan Earth Hour

Masuk kali ni.. dah 2 kali BH sambut acara ni kat universiti.. Sekali masa 2009 dengan tahun ni.. Masa awal2 dulu blurrr sungguh ape kebenda laa earth hour ni kan.. orang tutup lampu kita pun tutup.. Tapi sebagai student environmental engineering, BH ambil tahu jugak la untuk apa kita sambut. Sekurang2nya kita buat something yang walaupun kecil tapi jika seluruh dunia pun buat benda yang sama dan stop gunakan elektrik selama 1 jam itu dah cukup menunjukkan kita ni prihatin dengan masalah global.

Ok.. mungkin ada yang akan cakap, alah.. tutup lampu sejam. Bukannye boleh selamatkan dunia. Dunia dah rosak. Gempa bumi, tsunami tetap jadi… Aishh mentaliti orang2 yang macam ni la yang sebenarnya tak nak tolong bumi sendiri.. Mampukah anda nak tangani semua masalah global dalam dunia ni? Mampukah anda nak tangani segala pencemaran di bumi kita ni? Dengan tangan anda sendiri? Jika sekadar cakap belakang tanpa berbuat sesuatu.. Anda samalah seperti tin kosong yang diketuk.. Bunyi kuat tapi tak ada apa2… Jadi sekurang2nya.. berbuatlah sesuatu walaupun ia kecil.. tapi sebenarnya sangat tinggi nilainya…

Acara yang kitorang sambut tadi dimulakan dengan menyusun dan memasang lilin. Setiap pelajar yang datang diberi sebiji lilin dan kitorang disuruh beratur membentuk nombor 60… Walaupun sekarang kat Perlis ni musim hujan dan dengan padang berbecaknya tetapi tetap tak menggugat semangat kami (cewah)… Dah elok2 susun.. Angin kuat pulak.. Maklum la musim hujan.. Pasang2 liling asyik padam. Tapi seronok bila tengok masing2 berusaha nak selamatkan lilin masing2… dan walaupun tak kenal siapa yang join.. kitorang masih boleh berkongsi api… Mungkin salah satu benefit kat situ nampak semangat perpaduan (al maklum la.. UniMAP kan juara perpaduan.. Yeah!!!) Tapi akhirnya.. selepas countdown dan bacakan al-Fatihah untuk mangsa tsunami serta tayangan video earth hour.. Kitorang cuma dapat buat bentuk nombor 60 yang kecik.. kira OK la daripada tak da lansung… Apa2 pun tahniah kepada semua yang menyertai… Sebab tadi bukan student environment je ada, student bioprocess, material ngan metalurgi pun ada… tahniah semua!

Kat bawah ni ada gambar BH dengan kawan2 BH tadi…

DSC03170

Masa ni baru dapat api..

DSC03181

Nampak tak bentuk 60? Walaupun kecik sebab angin kuat tapi kitorang berusaha jugak.. Smile

DSC03183

BH with 60

DSC03187

“Abg Lie” yang support api untuk lilin kitorang.. heheh

DSC03186

BH dengan kawan2 BH yang join…


BH ada terbaca yang sambutan EH ni khurafat dan sebagainya. Tapi bagi BH yang belajar Environment, kami lakukan kerana kami menghargai usaha untuk menyelamatkan bumi.. tidak ada upacara pelik pun dalam sambutan ni. Kami nyalakan lilin bagi menggantikan elektrik. Masa tu BH sedar, betapa susahnya nak menjaga lilin tu daripada padam.. Dan begitu jugaklah susahnya nak protect bumi kita ni..




p/s: Kadang2 perkara yang kecil tu mampu buat kita sedar tentang sesuatu yang besar di sekeliling kita..

Friday, March 25, 2011

Marabahaya..

"hoi.. apa kau buat..
di sini budak...
tahu tak erti MARABAHAYA.."

Teringat pulak lagu yang dinyanyikan Aznil Nawawi dalam cerita Magika.. Antara lagu dalam movie yang paling BH suka.. BH sebenarnya terarik dengan perkataan marabahaya tu sebab ada kena mengena dengan entry kali ni..

Pejam celik pejam celik.. hanya tinggal lebih kurang sebulan lebih je lagi.. berdebar2 rasenye... ahah.. macam menunggu hari nak bernikah je.. padahal tengah nebes nak abes sem.. hihi. insyaAllah ini sem yang terakhir.. Dalam masa sebulan lebih ni.. macam2 benda boleh jadi.. yela.. dari awal sem lagi ada je terdengar kes2 kemalangan.. bukan setakat eksiden kat jalan raya, ada jugak yang eksiden kat kolam renang.. sampai BH sendiri pun fobia nak pegi kolam renang. hukhuk...

Start dari bulan satu, sorang classmate ekisden masa nak ambik exam topup couse.. kendian bulan lepas housemate BH pulak jatuh kat tepi kolam renang sampai patah lengan.. Seminggu lepas tu sorang lagi classmate BH eksiden moto.. yang ni patah gigi.. tapi moto lawa dia teruk jugak la... Baru tadi 2 orang lagi classmate BH eksiden.. Yang sorang patah tulang bahu.. Masuk ni dah 5 orang classmate BH eksiden.. huhu.. takutnye..

Harap2 pasni takde lagi la yang terlibat atau cuba melibatkan diri dengan kemalangan. (da name kemalangan.. mane ada orang sengaja nak kan? melainkan mat2 rempit di luar sana laaa...). Kadang2 kita ni berhati2 macam mana pun boleh jatuh.. jatuh katil pun boleh patah.. aiii marabahayaaa... tapi kata kawan BH tak payah tunggu jatuh.. duk diam2 pun boleh patah... (patah hati... hahaks)

Semoga tak ada lagi kes.. Doakan keselamatan bersama.. Sebulan lebih je lagiii.. Jangan kerana kemalangan pulak terpaksa repeat satu paper ni.. TIDAKKKK!!!


p/s: - Berhati-hatilah.. bahaya ada di mana2
-To student PPKAS 4th yr.. harap2 kita dapat grad sama2... Sayang korang semua!!





Monday, March 21, 2011

SIZUKA's First GiveAway :)

Ohooiii... dah lama BH tak join contest.. mungkin ini yang pertama untuk tahun ni.. sebab?? sebab apa BH tak join contest? Sebab BH sangat malas dan busy(konon je).. hihihi Tapi untuk kes ni, BH dengan penuh semangat dan keyakinan ingin men'join' contest aka SIZUKA's First GiveAway ni!

Nak tau kenapa BH semangat sangat nak join? Hehe.. tiga sebab yang nyata..

1) Sebab Cik Sizuka adalah pengkomen tegar Blog LBH dan blogger terawal yang BH kenal..
2) Sebab ini adalah contest pertama yang Cik Sizuka buat. (Support member k.. ^.^)
3) Sebab.. sebab.. saya nak hadiah tu!!! hihi


Nak join contest ni sangat senang! Cuma perlu mematuhi terma & syarat penyertaan. gitewwww (bak kata Cik Sizuka. hihi).. Untuk segala terma & syarat anda boleh rujuk di blog tuan empunya contest Sizuka World of Life...


Dan ini yang Cik BH pertandingkan... ^_^


Task yang pertama Cik BH kena buat Review tentang blog Sizuka World of Life ... heheh kena kipas banyak2 ni..



Task num 2, CIk BH kena lengkapkan slogan dan.... ini Slogan saya!

"saya suka blog sizuka-world-of-life kerana blog ini penuh dengan cerita menarik, tertarik dan da domb mengenai Cik Sizuka serta dunianya ibarat kisah fantasi yang sentiasa indah!"
(belasah abes ni.. kikiki...)



Task num 3.. Ade lagi ke?? Dah abes kotttt... hihi.. cukupla sampai sini..



p/s: harap2 dapat keychain rugby tu.. suka All Black!!! >.<

Down..

Sem terakhir ni memang tak banyak kelas yang aku ambil. Hanya satu paper untuk final exam. Tapi itulah yang menjadikan aku semakin malas. Sepatutnya, dengan kelas yang sikit dan tak banyak test, aku harus jadi lebih rajin. Entah kenapa adi semakin malas pulak. Kerja aku pun siap ala kadar. Tak se'perfect' mana.. What happen to me?? Aku tak tau apa nak jadi dengan aku.. Aku rasa kosong yang amat sangat. Aku lupa apa yang aku mahukan sebenarnya... Pandai aje aku bagi nasihat kat orang, tapi diri sendiri semakin layu.. lemah.. tak terurus segala... Sebab tu jugak la aku balik minggu ni.. Pulang untuk mencari semangat yang hilang.. Dan aku perlukan seseorang untuk bagi aku semangat.. (sigh)




p/s:- jangan balik ke u nanti semangat aku jadi semakin down sudah...
- janji aku kepada seseorang untuk post entry 'mirror' tu masih belum tertunai.. kehilangan semangat dan tak ada mood utk mengarang panjang ..

Monday, February 28, 2011

Saat dia mula mencintai kamu..

1. Apabila dia pergi ke suatu tempat, dia akan segera menghantar masej kepada kamu dan bertanya lokasi kamu. Saat itu dia berharap kamu juga berada di situ dan dia berharap akan bertembung dengan kamu.. Ketika itu.. dia sudah mula menyukai kamu..

2. Jika kamu jauh daripadanya dan suatu hari kamu menyatakan hasrat yang kamu ingin ke tempatnya. Waktu itu dia sangat2 gembira dan berasa kecewa apabila kamu mebatalkan hasratmu kerana dia sangat2 merindui kamu..

3. Apa saja kemahuan kamu pasti akan dipenuhi walaupun kamu sekadar bergurau. Walau sesusah mana dia pasti akan penuhinya tanpa banyak bicara. Kerana ketika itu, hanya kamu di hatinya..

4. Jika kamu mempunyai ramai teman berlawanan jantina, dia akan berusaha untuk mengenali teman kamu kerana dia cemburu jika kamu terlalu rapat dengan temanmu itu.

5. Apabila kamu membuat sesuatu untuk dia walaupun hanya sekadar menyanyikan lagu harijadi, sudah cukup membuatkan dia tersenyum selama berbulan2.. Kerana baginya, mungkin itu kenangan atau hadiah terindah untuknya..

6. Apabila bersama kamu, dia sudah pandai merengek dan merajuk manja.. Kerana waktu itu hatinya sudah terpaut pada kamu..

7. Saat dia mula jatuh hati padamu, hatinya mudah tersentuh jika kamu seakan2 tidak mempedulikannya..

8. Apabila kamu tidak menghantar masej walaupun hanya satu hari, dia sudah mula berasa bimbang dan pasti akan bertanya mengapa kamu tidak menghantar masej pada hari itu.. Tanpa kamu sedari dia sentiasa menanti masej dari kamu sepanjang masa…

9. Apabila berbicara di telefon, dia akan berdiam diri apabila mendengar suara kamu kerana ketika itu dia sudah terpukau apabila mendengar suara kamu..

10. Saat dia mula mencintai kamu.. dia sentiasa menjaga percakapannya kerana tidak mahu menggores hatimu dengan tutur katanya…

11. Akhir sekali… saat dia benar2 mencintai kamu, kamu dapat merasakan amat sukar untuk dia meluahkan “I love u” walaupun dia melakukan segala2nya untuk menggembirakan kamu kerana dia berharap kamu merasainya sendiri tanpa dia perlu memberitahu kamu…

Sunday, February 27, 2011

Adikku??

Tiba2 aku terdengar ringtone lagu sujud. Kusangka ayah yang call sebab selalunye ayah je nak call aku.. mana ade orang lain nak call pun.. tp aku tengok no yg aku tak kenali.. aku pun jawab la fon tu..

Budak: ello kakak
Aku: ello.. sape ni?
Budak: kakak. sy ni adik kakak(nada beriya2)
Aku: err.. salah no ni dik..
Budak: betoi le.. ni no kakak sy. awk kakak sy. takkan akak x kenai adk?(masih nk ptahankan  aku kakak die)
Aku: sape ni ye?
Budak: adik kakak le
Aku: iyela.. adik ni sape name?
Budak: solihin.. adik kakak...
Aku: aaa.. eemmm.. adik da salah org ni.. ni bukan kakak adik (masih bersabar)
Budak: laaa.. betoii.. ni kakak adik!
Aku: ermmm rsnye bukan la.. salah orang ni..

(tutttt... die letakkan fon)

Hp aku berbunyi lagi..

Budak: ello kak
Aku: emm. ello
Budak: sorry kak. tadi gurau2 je..
Aku: emm xpe..
Budak: bye. Assalamualaikum. Muah!


p/s: - (=.=)! sape la punye adik ni? iye2 mengaku aku kakak die pastu siap bagi kiss plak.. klu sape2 yg ade adik tolong bagi no korang yg betul kt adik korg erkk..

         - Aku taktau siapa.. tapi dalam hati aku rasa ada orang sengaja nak buat aku rasa bodoh. huhu

Friday, February 25, 2011

Al Kisah Lelaki dan Dot Dot Dot

Petang tu disebabkan terlalu kebosanan dek internet yang tiba2 down, aku pun pegi la ambik angin kat luar.. Selain tu nak “cuci mata” la kata orang. hihihi… duk tengok budak2(budak ke?) main bola kat padang sambil makan snickers.. dengan angin bertiup sepoi2 bahasa.. perghhh memang layan ar…


Aku sebenarnye tak minat pun tengok bola. Tapi tiba2 aku rasa tertarik nak tengok. Aku terpikir jugak. Selalu orang main bola 22 orang je dalam satu padang (eh btul ke? hentam sajalah!) Tapi aku tengok kat tempat aku ni diorang bantai sampai dekat 50 orang main. Bukan kat sini je, da banyak kali kot aku tengok. Yang aku musykil tu, bile main ramai2 camtu.. bleh dapat sepak bola ke? aku rase macam percentage bola tu nak sampai kat kaki macam tipis je dengan semua duk pakat kejar bola. (tapi kalau betul2 kaki bangku memang takkan dapat la kan) Pastu aku kagum tengok pakcik2 yang dah berusia pun masih lagi main bola dengan budak2 tu.. masih kuat. Aku yang muda ni, bersenam atas katil je.. Buat kuak lentang a.k.a tido… hak3… (patut la badan mcm……. hmmm x mampu nak taip.. kikiki) ..


Lagi satu.. aku penah la tanye adk aku sebab de pun selalu gak main bola camtu. Biase la budak asrama kan.. Adk aku cakap, diorang bukan kenal pun sape2 yg main tu.. tapi main belasah je. Asal boleh sepak bola sudah. Kalau dah tak kenal, macam mana nak tau mana satu team diorang eh?hmmm… Tapi aku nak kagum jugak la. Sebab aku rasa la kalau pompuan, kompem taknak main kalau tak kenal. Pi la suruh budak pompuan join sape2 tengah main batu seremban ke, main lompat tali ke.. kompem diorang (diorang? aku?? ) akan jawab “ malas la. tak kenal”. Tapi lelaki ni pelik. Kenal tak kenal belakang kire. Bola yang no.1. Memang pun bola no.1, pompuan?? No.2 kot. hehe.. Aku penah la pegi lepak kedai mamak ngan sorang member aku ni.. Tibe2 elok plak fav team dia, Chelsea tengah main.. Aku punya la dok potpet2 bercerita, alih2 aku tengok mata dia dok layan tv je.. Penat je aku cakap sensorang. Dia tak dengar lansung aku cakap ape!! Hampeh tul!


Dah nama pun lelaki kan.. Aku rasa nak cari lelaki yang tak suka bola sepak ni, 1 dalam seribu kot.. Memang tak dapat dipisahkan.. Itu lah al kisah, lelaki dan dot dot dot… kikiki





Moral of the story: sebelum lepak kedai mamak, aku kna check dulu fav team member aku main ke tak. Bukan pe. Untuk mengelakkan dari diriku terabai lagi. Kui3.. Tak mampu nak pura2 macam suka bola sepak. hahahaha


P/s: Just nak share. Aku ada terbaca tentang hukum permainan bola sepak kat SINI ..

Friday, February 4, 2011

Masam Manis 29 Jan 2011...

Salam semua..

Lama gak tak menulis ni... sebenarnya dah lama janji dengan bestfriend aku si Amy tu nak tulis pasal novel yang dia bagi masa birthday aku.. tapi belum berkesempatan (mana nak sempat kalau keja dok download sinetron ngan layan tv je..) Novel yang Amy bagi ni memang dah lama aku nak sebab aku nampak ada budak baca dalam bas. Lepas tu aku pun tergedik2 nak baca.. Hahaha.. Pape pun thanks Amy sebab bagi novel tu.. Ko memang best! Lagi satu hadiah mashimaro tu pun aku suka jugak.. Sebab dia cute macam aku.. (muahahaha!).. N thanks kat Encek Amin untuk doll ladybird yang cute tu.. motip bagi ladybird tu aku tak tau la.. tapi tetap suka. Sebab cute macam aku jugak! Hahahaha!
Dari mereka2 yang selalu dihatiku... kedua2nya bestfriend aku.. :)

Nak cerita pasal birthday aku pun macam tak best je.. Yela dah besar2 ni mana ada orang nak ingat pun.. Kawan aku pun tak ingat birthday aku dan yang paling sedih, orang yang aku harapkan wish birthday aku pun just wish selepas empat hari birthday aku... sedih kan? Huhu.. Tapi, walaupun kawan2 aku tak ingat, diorang tetap celebrate.. tu pun lepas diberitau oleh encek Amin.. Aku tau dia selalu ingat birthday aku.. TQ kat Dzu, Nazmin, Fik, Grace and Tye yang join main baling2 tepung malam tu.. Sanggup aku kejar si Fik tu sebab nak bg dia kena tepung jugak.. Cuma si Tye terlepas dari kandang.. Aku akan ingat kenangan ni sampai bila2.. Simple but memorable bak kata Nazmin... Ye la ni tahun terakhir aku kat U.. Tahun akhir sambut dengan kawan2...
Setelah aku menjadi mangsa serangan tepung..

Berbalik pada cite novel.. Erm nak start camne eh.. Walaupun aku dah cerita kat Amy dalam fon ritu tapi aku tetap nak tulis. Coz aku rasa dia tak faham kot. Sampai sejam lebih aku berceloteh je.. Mesti pening kepala dia dengar aku cakap tak berenti.. Ni aku tulis lagi skali..

Salah satu sebab aku suka sangat novel ni adalah kerana (macam jawab soalan sastera je.. haha) perangai watak utama novel ni yang bernama Lia tu sebijik macam aku.. Hahaha.. memang banyak la yang sama..

1) Lia ni suka sangat minum kopi. Memang sama la! (Give me 5!!) aku memang peminat kopi dari dulu.. Sejak bile tu tak ingat. Tapi aku special sket.. Kalau orang lain tapis serbuk kopi. Aku pulak amik serbuk kopi n kunyah.. Sedap!!!

2) Lia ni malas mandi. Sama jugak macam aku. Hahaha.. Bukan malas sebenarnye. Jimat air. Hihi

3) Lia ni ada migrain yang kronik. Pun sama macam aku.. Aku ni dalam seminggu mesti 2-3 hari ada kna migrain...

4) Lia tak tetap pendirian. Pun sama macam aku.. Hmm yang ni tak tahu la nak komen macam mana.. Tapi yang aku tau susah aku nak ubah benda tu..

5) Suka tido.. Hihihi.. ni memang hobi aku.. Lia tu pun sama gak. Suka bangun lambat. Sebijik. Waaaa!! Apsal sume benda buruk ni?!!! iSyy!!

6) Haaa.. yang ni memang sebijik giler la.. Suka ngumpat orang dalam hati... Astaghfirullahalazim... huhu.. kalau aku tak suka sumting tu mesti aku akan membebel dalam hati.. macam Lia jugak.. (tapi pasni aku akan cuba ubah.. huhu...)


Semua benda buruk2 kan? Adehhh.. Yang ni plak apa yang aku suka pasal hero cerita ni.. Hihi.. sebab hero cerita ni memang sama dengan ciri2 lelaki yang aku suka..

1) Tegas. Emm.. Rasanya ciri2 ni macam umum sangat tapi ini la salah satu ciri yang aku suka..

2) Selalu nak menang. Atau dalam erti kata lain orang kena ikut cakap dia. Pelik aku suka orang macam ni.. Maybe sebab aku suka melawan cakap kot. Hihi

3) Kasar. Aku tak suka lelaki yang terlalu polite. Tapi tak la kasar sangat. yang penting dia boleh sesuaikan diri ikt keadaan macam Joe dalam cite ni. Nampak kasar.. tapi bila dengan budak2, dia la yang paling suka melayan...

4) Luaran nampak jahat tapi dalaman dia sangat romantik dan penyayang. Macam Joe ni la.. Orang cakap dia jahat la, playboy la.. tapi sebenarnya dia sangat setia..

5) Haaa yang ni memang sama sangat la ciri2 lelaki yang aku suka.. Dia jenis yang kalau nak luahkan sumting, melalui perbuatan bukan mulut. Tak kisah la samada melalui pandangan dia ke...

6) Selalu buat sesuatu yang orang tak faham. Haha.. pelik? Tapi sebab aku suka berfikir sebab2 seseorang buat sesuatu.. Mcm dalam novel ni, Joe tu suruh Lia bayarkan cincin untuk Joe yang harga 10 ribu sedangkan duit kenduri semua dia support. Nak kata takda duit, dia memang kaya nak mampus. Tapi tu la... apa yg dia buat tu ada maksud. Macam tu la yg aku suka...

7) Joe ni jenis kuat bkerja. Bukan jenis yg suka mengendeng kat perempuan je.. sebab aku ske laki macam ni.. emmm... nanti aku pikirkan. hihi


Dah.. cukup la tu.. kalau nak tau keseluruhan cerita yang best ni kena la beli novel die ni..
Sweet Sour... macam2 rasa pun ada..
.
.
.
.
.

Dan akhir sekali...

Wajah2 sahabat yang aku sayang...
dari kiri: Dzu, Aku, Nazmin, Amy and Amin


Tuesday, January 25, 2011

TAG@ Segmen Dari hati Ke Hati:10 Perkara Paling Best Masa Sekolah Rendah

Morning Semua!! eh morning ke. Matahari pun dah nak terpacak ni.. hihihi.. Sebenarnya tadi tengah kusyuk buat logbook FYP.. tiba2 teringat kat tag ni.. dan2 tutup logbook buka WLW.. hahah teruknye sayerrr…

Tag ni dari Haiqal.. TQ sebab tag menda ni.. tiba2 rasa rindu kat zaman sekolah rendah dulu.. huhu jom check 10 perkara yang cik BH rasa paling best masa sekolah rendah.

1. Masa sekolah rendah dulu selalu ada cikgu praktikal. Yang best tu kalau cikgu praktikal masuk selalu dapat main game. Kadang2 main lagu goreng pisang. tak pernah dengar ke? Ala yang satu group nyanyi then satu group plak sambung perkataan last yang group sebelumnya sebut.. huhu rindu tau nak main macam tu lagi!!! (awak tu da besau la cik Wani)

2. Best kena denda. Rindu plak nak kena berdiri atas kerusi.. (Dulu bukan main malu kalau kena berdiri atas kerusi. Sekarang rindu. Mereng tul minah ni).. kalau tak kena berdiri pun mesti kena lari pusing padang… Kenapa eh kat u ni lecturer taknak buat camtu??!!!

3. Bila cikgu masuk kelas, ketua akan bagi salam dan kita ikut ramai2… intonansi tu penting… cuba korang buat dalam klas. Kompem2 ade orang ikut.. hahaha… aku dah terkena. Bila sorang bagi salam macam masa sekolah dulu, otometik mulut aku pun gatal nak ikut. ngeh3… kenangan tu….


4. Suka main time rehat. Hahaha… kalau budak laki suka main kejar2 la. Aku kadang2 join jugak budak laki main kejar2… Ape nak malu? Nama pun budak2 kan… hihi

5. Nasik lemak murah giler. 3 kupang je.. sedap lak tu… kalau blanje sehari seringgit pun dah kenyang giler kot.

6. RMT (rancangan makanan tambahan ke ape tah name dia..) Aku tak dapat RMT ni.. tapi kalau ada budak yang dapat RMT ni tak datang, cikgu panggil je sapa2 suruh ganti makan. Wakaka… aku memang suka makan free ni. Dah la free, sedap plak tu.. siap dapat buah ngan air kotak lagi… huuu time budak2 dulu rasa best sangat kot… ngeh3….


7. Selalu dapat susu kotak percuma. Hahaha… dulu aku selalu kena tipu ngan kawan. Ada yang cakap klu bukak tepi kotak tu ada tanda + ape tah maknanya susu tu dah basi.. giler penipu.. geram tul aku bile dah besar ni ingat balik. Yang aku ni ye2 je percaya. Ceh!


8. Haaa.. aku paling takut kalau misi datang check gigi ngan kna cucuk. Tapi aku tak penah lagi nangis. Duk tengok kawan2 melalak2 je.. kalakar2.. hahaha padahal aku takut tengok orang tampal gigi. Nasib baik tak pernah kena.. gigi elok kot. wakaka


9. Ermm… ape lagi eh. Haaa… dulu selalu ada sesi gosok gigi ramai2 kat padang.. mula2 dapat berus gigi free ngan cawan isi air sorang satu.. pastu misi tu bawak gigi palsu yang BESAR tu ajar macam mana gosok gigi… hihi kelakar ingat time tu.. aku bukan gosok gigi sangat pun.. tertarik kat gigi palsu yang besar tu je… ngahahaha

10. Lasttt… aku suka hari sukan masa sekolah rendah.. main sukaneka n macam2 lagi… dapat hamper pun dah seronok sangat.. wuaa rindu semua tu…

Tu je la yang aku ingat.. aku ni, memori memang lemah sket.. tapi aku tak pernah lupa cikgu2 aku masa sekolah rendah dulu.. ni aku selitkan gambar aku masa sekolah dulu.. ni masa hari anugerah kot..

Kalau terer teka la aku yang mana satu.. hihihi

Korang kena buat 10 Perkara Paling Best Masa Sekolah Rendah di blog korang.
Tag sebanyak 2 orang.Kalau lebih pun tak apa.
Selepas buat,letak link entri korang dalam komen kat sini.

Sekarang aku nak tag orang la.. hihi
Cik Gadis
Tok Esah
Cik Dieda
Cik Alice


Kalau ada yang rasa berminat nak jawab tag ni.. dipersilakan.. hehe…

Wednesday, January 19, 2011

Maaf aku hanya untuk orang yang berhak.

Assalamualaikum...


Tadi aku terbaca satu blog tentang memaafkan..  ouch.. aku rasa pernah menulis tentang ini dulu.. tapi aku rasa sejak akhir2 ni keadaan hati aku sangat terseksa.. kasihan hati aku... sob3 … Kenapalah dalam dunia ni ada manusia yang TERLALU PENTINGKAN diri sendiri, terlalu gedik, tak pernah fikir perasaan orang lain dan yang paling aku menyampah manusia yang suka berlakon baik. Tolong la jangan menyesakkan hati aku lagi dengan benda2 yang buat hati aku jadi merana...


Selama 22 tahun 11 bulan dan 21 hari aku hidup atas muka bumi ni.. aku rasa hanya 2x tahap kesabaran aku benar2 duji hebat.. Macam mana aku dapat kesan? Aku dapat kesan yang kesabaran aku dah melangkaui tahap yang sepatutnya bila aku rasa badan aku menggeletar time aku marah. Betul... Dalam hidup aku, hanya 2x aku betul2 rasa macam tu bila aku marah. Aku akan ignore manusia itu seumur hidup aku dan seboleh2nya aku akan jauhkan diri dari orang tu..


Hati aku tak kuat untuk diuji lagi.. Kesabaran aku bukan seperti dulu lagi.. Hanya orang yang benar2 mengenali aku tahu bila masa aku benar2 marah atau aku marah2 manja.. Tanyalah adik2 aku, selembut mana aku.. Tanyalah kakak aku, benar2 garangkah aku? Tanyalah bestfriend aku dari sekolah dulu, adakah aku penyayang atau pentingkan diri sendiri? Kalau aku bukan penyayang aku takkan menangis bila aku marah adik2 aku.. Kalau aku pentingkan diri sendiri, aku takkan korbankan diri dan maruah aku demi pertahankan hak sahabat2 aku.. Kalau aku pemarah, aku takkan maafkan orang yang sakitkan hati aku berulang kali. Aku mungkin kasar, tapi aku bukan pemarah. Aku mungkin pemaaf, tapi maaf aku bukan untuk orang yang tak tahu menghargai perkataan maaf dan bukan untuk orang yang TERLALU PENTINGKAN diri sendiri..


Ingin aku tekankan di sini.. Aku sangat ANTI orang yang TERLALU PENTINGKAN diri sendiri.. Mungkin ada yang tak percaya. Tapi percayalah.. orang sebegini memang wujud disekeliling kamu!

Tuesday, January 11, 2011

Bye-Bye Thermo!!!

Ooohoooiii… Selesai sudah satu paper untuk final exam.. tapi tak boleh nak seronok sangat… masih ada dua lagi menanti.. Ni la paper yang baru habis tadi..

DSC03097

Alahaiii “senangnye”… senyum je aku time dapat paper tu… Crying face sampaikan masa kuar tadi aku rasa nak call hospital bahagia tolong amik aku… “tolong la amik aku!!! “

Arghhh!!! down giler! Tapi aku tak pandai nak tunjuk macam sesetengah orang. Menangis depan orang ramai.. Orang pun takkan simpati kat aku.. DIorang pun sibuk pikir pasal exam tadi. huhu… Lagipun aku tak pernah lagi menangis kalau tak dapat jawab exam. Nak marahkan sape? Sendiri yang jawab. Hadoiii…

TIba2 aku terasa macam nak kawin je. Wuaaa!!! Nak kawin. Kawin mesti tak susah macam jawab thermo tadi. Kalau aku bagitau kat mak macam ni, confirm2 dapat penampar. Gatai sangat da budak ni.. (bukan gatai. Ni mood orang down, yeke down? haha)

Harap2 aku tak perlu jumpa paper ni lagi next sem. Babai thermo!! Babai!!! Pegi jauh2 ye.. jangan jumpe lagi ye.. huhu

Sudah2!!! Ada lagi dua paper..  Hope paper kedua dan ketiga ni aku dapat jawab dengan baik.. Doakan aku ya!!

Thursday, January 6, 2011

Menimba ilmu atau dosa?

Ya Allah.. di awal kelas tadi aku rasa adalah kelas yang paling membosankan dalam sejarah hidup aku. Kelas Mr Ahmad Bakhtiar pun x bosan macam tu.. kurang2 Mr Ahmad Bakhtiar ada jugak usik2 aku.. lukis2 gambar boipren wanna be aku kat papan putih.. malu pun takpa. At least aku tak jad bengong sangat cam tadi. (hoi2.. bahasa tu tapis sikit)


15 minit pertama, dia duk mengarut pasal CO (course outcome), PO (program outcome).. menatang yang aku dah dengar dari 1st year sampai la topup course ritu.. tapi aku lagi rasa bertambah bengong sebab aku sendiri pun tak tahu ada berapa PO course aku.. Then dia duk berleter sebab student tak tahu itu ini.. Then compare dengan student oversea. Gila meroyan apa orang tua ni? (getus ati aku).. agak2 ar.. takkan la nak compare ngan student oversea. Sedih ati waa… sayu dengornye.. ---agak2 time ni aku dapat ilmu ke dosa sebab mengumpat dia dalam hati?Thinking smile


30 minit kemudian.. Tengok kerusi line kiri yang tadinya penuh, terus kosong.. mak aiii mamat2 line sebelah ni menguji keimanan betul.. boleh diorang blah camtu je.. aku nak blah jugak!. Kendian nampak sorang2 student bangun dan blah.. agak2 korang kalau situasi camtu, best ke tak kelas tu.. aku tak boleh nak kutuk lebih2… (mula2 je kutuk sebab dia tu berlagak giler.. drop kitorang kaw2) tapi lepas dia cakap dia lecturer fakulti alam (sejak bile U aku ni pakai sistem fakulti tah) , terus aku senyap… malu kotttt…. kos aku tu.. baik senyap sebelum budak2 kos lain membahan kitorang plak… huhu… ---mungkin dosa ke-2 aku timba ari ni. Crying face


Sejam tiga puluh minit kemudian. Line2 aku ni dah tak sabar nak sign attendance.. SIap nak cari gadoh ngan line sebelah sebab potong turn kitorang.. (macam budak2 … haha) Yang sebenarnya dah pasang niat nak cabut. Selepas jam ke-2 baru dapat sign rasanye.. Tapi bila dah sign tu cam malas plak nak cabut… (konon je..) ..Paling sakit hati tu.. dah habis kelas. Dia boleh cakap, siapa yang tak sign untuk minggu 1st ni kira dimaafkan.. Steaming madkalau aku tau, xperlu la aku berlari-lari dalam hujan tadi semata-mata nak pergi kelas ni.. (dapat dosa lagi berperasaan macam ni)


Lepas habis kelas.. aku fikir.. apa ilmu aku dapat tadi? ke aku kumpul dosa je hari ni.. adoiii…astaghfirullahalazim… insaf la cik Wani… baru je berazam nak jadi baik… isk3

Saya SUDAH BERPUNYA!!

(STICKY MODE ENTRY)

.:. assalamualaikum .:.

Selepas beberapa hari tak hapdate, baru la merasa tekan butang publish post ni… menci tol henternet kt Uni*** ni.. mujur la ada Encek CELCOM broadband ni (time line lembap dia jadi berukband).. Bile da dapat on9 ni baru la boleh settlekan segala hutang nih.. tag dari Cik Gadis

1455682apvfgvhztr Apakah status anda? (single, berpunya, berkahwin, bercerai) Ceritakan sedikit.

Mesti la dah berpunya.. sejak lahir lagi dah menjadi kepunyaan mami and dadi i .. (terus jd omputih you… ) sape berani kacau??

1455682apvfgvhztr[3]Ceritakan tentang diri anda.

Gadis comei ni bernama Nor Shazwani binti Ismail. Anak jati negeri Perak. Lahir pada 29 JANUARI 1988.. (sj nak highlight… sila bolatkn mata btl2 pada tarikh tersebut ye.. hihi).. lagi.. aku ni seorang yg kidal.. hobi aku sejak kecik… cakar2 gambar macam entry sebelum ni.. (penggunaan perkataan cakar lebih sesuai utk lukisan yg sangat tak kreatif berbanding penggunaan perkataan melukis).. emm lagi… pikir la sndiri.. Smile with tongue out

1455682apvfgvhztr[5]Ceritakan tentang blog anda.

Blog ni diberi nama Lagenda Budak Hitam. Bukan Lagenda Budak Setan ye… (setan2 tak dibenarkan berada di sini.. nyahh kau!!!).. dan nama Lagenda Budak Hitam ni diilhamkan daripada group Budak Hitam. Thanks to Zati aka Sutun yg mewujudkan Budak Hitam.

1455682apvfgvhztr[7]Apa pandangan anda tentang dunia blog?

No komen. aku ni tak pandai sangat nak komen2 ni.. komplen aku pandai la.. harharhar

1455682apvfgvhztr[9]Nasihat anda kepada rakan-rakan yang baru nak buat blog?

Semoga berjaya di dunia blog dan berusaha memajukan blog anda demi memantapkan industri blog tanah air!.. jangan la jadi macam blog i ni yang “Hidup shy2 cat, mati nehi2!!” (ape aku merepek ni?)

1455682apvfgvhztr[11]Nyatakan keunikan yang terdapat pada blog anda?

Blog aku ni totally pink.. Menyebabkan orang yang masuk pasti akan blah dengan segera dan kendian muntah2 meluat.. blog korang ade? hihi

1455682apvfgvhztr[13]Sampai bilakah anda akan menulis blog dan impian anda dalam dunia blog?

Sampai ke akhir hayat.. pastu aku nak wasiatkan kat anak, cucu, cicit, piot.. sampai la keturunan2 seterusnya.. kire blog aku ni akan jadi warisan la.. agak2nye sampai keturunan ke berapa la baru blog aku nak jadi macam blog Hanis Zalikha ngan Ben Ashaari tu ek?

OK..

Next!!

Next question!!

Next!!!

da abess rupanya…. heheheh… Lepas jawab soklan kena tag orang. kalau aku malas boleh x?? takpe la.. aku tag la 2-3 ratus orang.. bukan susah pun… hihi

Dengan ini… dengan segala hormatnya sya nak tag

Cik Alice x 100

Cik Sizuka x 100

Mr. PKH x 100

Tok Esah x 100

Cik Dieda x 100

Mr Lemi x 100

haaa…. bukan setakat 2-3 ratus.. 5-6 ratus haku bagi kau nokk.. cukup x? tak cukup aku tambah lagi… hihi.. kalau ade yg rasa teringin nak buat. hamek la. kot2 la terlebey rajin.. heee

Wednesday, January 5, 2011

Tragedi New Year

Dalam orang duk sibuk pegi tengok bunga api time new year.. aku ngan Mr.K (bkn dato' K) plak pegi tengok cite Gulliver's Travels... cite 3D yg buat aku gelak terbahak2 (blum sampai tahap tak hengat dunia).. Memang best arr sebab tak ramai orang, so tak payah berebut beli tiket. Sume orang sibuk nak count down new year agaknye =.=
TQ Mr.K, sbb bawak pg tgk wayang.. hehe



Time ni aku bosan pasal semua plan tak menjadi.. terpaksa la aku meng-happy-kan diri sendri.. nak makan kfc tak menjadi, nak tengok wayang cancel.. argghh!!! boleh tak aku nak paku kepale orang yang cancel plan nak tengok wayang tu??!!!



Buang tebiat ke ape tah. Duk berkaraoke sorang2.. Sedih takde orang nak melayan la tu.. huhu.. Saat ini aku berharap, "someone, tolong la bawa daku pergi ke mana2!!!"



Hari terakhir cuti sebelum masuk sem baru. Alamak! terlupe buat assignment Encek Umar.. dan... report FYP-kuuu... T__T... ni la akibatnye kalau enjoy dulu sebelum siapkan keje. huhu


Corat-coret CikBH : Ntah buang tebiat ape aku melukis menatang ni sume.. lukisan da macam cakar kambing (sila betulkan simpulan bahasa kalau salah. hihi).. “wei!! lukisan dak tadika lagi lawa daa..”

p/s: -baru dpt post entry ni sbb internet da macam moyang kura2 T_T...
-eh! macam mana aku boleh post entry time ni eh??(pura2 terkejut) owhh... aku ponteng kelas rupenye.. hihihi